Izvor: B92, 07.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Smrt Romima" u Borči

Beograd -- Na ogradi porodične kuće Eminija Ganija iz Borče tokom vikenda napisan grafit "Smrt Romima".

Romske porodice koje žive u toj ulici u strahu su od napada. Gani kaže da je u noći kada je grafit napisan u susednoj ulici održano veliko romsko slavlje i da jedini motiv može biti zavist.

"Celu noć nisam spavao, celu noć dežuramo tu na prozoru. Ne znam šta da radim. Da bežim odavde, da napustim kuću, šta? Ne znam ni kuda da idem", kaže on.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Dragan Stanković, iz Romskog nacionalnog saveta i član Skupštine grada zadužen za romska pitanja, kaže da to nije prvi napad na Rome u tom kraju motivisan nacionalnom mržnjom.

On smatra da je rešenje problema u aktivnijoj ulozi sudova i adekvatnom kažnjavanju počinilaca. "Sudstvo je slabo. Policija i privede izgrednike, te koji pišu grafite, a javni tužilac ili istražni sudija kaže da ih puste i napišu redovnu prijavu. Oni se osile, i dalje ti isti ljudi divljaju", kaže Stanković.

Prema podacima Romske partije, broj napada na Rome u Srbiji je nepromenjen i do njih dolazi u proseku jednom dnevno. U toj stranci navode da je pozitivno to što Romi napade češće prijavljuju, iako tvrde da nemaju pozitivnih iskustava s državnim činovnicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.