Smirivanje strasti u vladajućoj koaliciji

Izvor: Politika, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smirivanje strasti u vladajućoj koaliciji

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić izjavio je juče da će ta stranka odluku o podršci Borisu Tadiću na predsedničkim izborima, zakazanim za 20. januar, doneti nakon razgovora s predstavnicima Demokratske stranke ne precizirajući kada će biti razgovor. On je na predizbornoj skupštini Opštinskog odbora DSS-a u Kruševcu rekao da će se odluka doneti posle dogovora s DS-om oko pitanja eventualnog jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova i potpisivanja Sporazuma o pridruživanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Srbije EU, preneo je RTS. Prema njegovim rečima, DSS će u narednih nekoliko dana pokušati da s koalicionim partnerima definiše ključne principe nacionalne politike. "Pokušaćemo da usaglasimo stavove vezane za napade iz inostranstva, naročito pojedinih zemalja EU koje traže da misija EU, mimo Saveta bezbednosti, rukovodi Kosovom, kao i odnos prema SAD i NATO-u koji sada želi da ozakoni otimačinu dela Srbije koju je kao okupaciona sila zaposeo bombardovanjem", kazao je Aligrudić.

Da li ova izjava može da bude signal da su se strasti nakon saopštenja koje su u petak izdale Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija primirile i da je javno prozivanje zamenjeno dogovorima?

Kraj protekle sedmice, da podsetimo, završio se prilično burno. U petak uveče, sastanak čelnika DSS-a i NS-a rezultirao je saopštenjem u kome se Demokratskoj stranci, u prilično grubom tonu, predlaže dogovor o predsedničkim izborima "pred očima javnosti".

Pošto su oštro ponovili da su bez dogovora s njima raspisani izbori i da se zemlja već nalazi u predizbornoj kampanji, a da istovremeno zapadne zemlje javno saopštavaju da će najavljenu odluku o statusu Kosova i Metohije realizovati posle izbora, DSS i NS su tražili od DS-a da se "pred očima javnosti" usaglasi pitanje predsedničkih izbora. "Naravno, ukoliko i na strani DS-a postoji takav interes." Uz to, uslovili su potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju stavljanjem klauzule koja će garantovati teritorijalnu celovitost Srbije.

Nakon ovakvog saopštenja činilo se da je na pomolu nova, prilično ozbiljna kriza u vladajućoj koaliciji. Suprotno očekivanjima, saopštenje je rezultiralo ubrzanim kontaktima između DSS-a i DS-a. Već u subotu uveče iz DS-a su stigli prvi pomirljivi tonovi. Šefica poslaničke grupe te partije u Skupštini Srbije Nada Kolundžija rekla je da je njena partija spremna da s predstavnicima DSS-a i NS-a razgovara o zajedničkoj politici za predstojeće predsedničke izbore. Uz to i da je DS "spremna i da će ubuduće biti spremna na saradnju i traženje najboljih rešenja za zemlju".

Da je vikend protekao u znaku dogovaranja govore i usaglašene izjave iz dva politička tabora vezane za lokalne izbore. Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić najavio je juče da će u petak ili subotu raspisati lokalne izbore. Kako je rekao u izjavi za B92 raspisivanju izbora prethodiće konsultacije s koalicionim partnerima. Prema Dulićevim rečima, parlament će najverovatnije na sednici u sredu i četvrtak raspravljati o zakonima koji su neophodni za raspisivanje lokalnih izbora. "Onog trenutka kada se zakoni neophodni za raspisivanje lokalnih izbora objave u 'Službenom glasniku', ne postoji nijedan razlog da se izbori ne raspišu."

A juče je o lokalnim izborima "na proleće" govorio i potpredsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke Srbije Dragan Šormaz. On je na izbornoj skupštini valjevskog ogranka svoje stranke takođe kao termin za održavanje izbora na lokalu najavio početak 2008. godine.

Konačno, na tragu smirivanja strasti je i najava Velimira Ilića, lidera Nove Srbije, koji je, nakon jučerašnje sednice Glavnog odbora svoje stranke, izjavio da će konačnu odluke o svojoj kandidaturi za predsedničke izbore odložiti do sednice Skupštine o Kosovu i Metohiji što bi takođe mogao da bude signal da još postoji šansa da vladajuća koalicija na izborima ima jednog kandidata.

U prilog smirivanju tenzija ide i jučerašnja izjava šefa Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozepa Ljoverasa, koji je u intervjuu Fonetu istakao da su pitanje statusa Kosova i evropske integracije Srbije odvojeni procesi, koji se moraju rešavati mudro, hladne glave, na razuman i racionalan način. On je ocenio da Srbija plovi prema Evropskoj uniji prirodnim tokom koji nema realnu alternativu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.