Izvor: B92, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smenjena predsednica SO Knić

Knić -- Grupa odbornika Skupštine opštine Knić smenila je, zbog porodiljskog odsustva, predsednicu Snežanu Banković - Đokić.

Uprkos osudama Odbora za ravnopravnost polova Skupštine Srbije i republičkog ombudsmana, Snežana Banković - Đokić smenjena je mesec dana posle porođaja, na vanrednoj sednici Skupštine opštine Knić, kojoj je od 33 odbornika lokalnog parlamenta, prisustvovalo njih 18.

Predsednik opštine Knić Branislav Nikolić izjavio je FoNetu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je za njenu smenu glasalo 17 odbornika Demokratske stranke, Srpskog pokreta obnove, Srpske radikalne stranke, Pokreta snaga Srbije, Grupe građana "Da nastavimo" i Gružanskog foruma, što je bilo dovoljno glasova za smenu.

On je rekao da su vanrednu sednicu, na kojoj se glasalo o smeni predsednice skupštine, bojkotovali odbornici Nove Srbije, Demokratske stranke Srbije i Socijalističke partije Srbije.

"Apsolutna je izmišljotina da je njenim odsustvom blokiran rad Skupštine. Ona je odsutna zbog rođenje deteta, a njene poslove mogao je legalno da obavlja njen zamenik", rekao je Nikolić.

"Ovom skandaloznom odlukom povređena su osnovna ljudska prava Snežane Banković - Đoković koja je pre mesec dana postala majka. Ovo je velika sramota za Knić, ali i za Srbiju koja se bori protiv bele kuge, dok pojedini lokalni odbornici na ovaj način ugrožavaju pravo na materinstvo", istakao je Nikolić.

Nikolić je dodao da je odluka o smeni predsednice skupštine "neljudska i nemoralna" i da je doneta mimo poslovnika o radu Skupštine opštine Knić.

"Zbog toga ću zatražiti i zvanično tumačenje Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a podneću i zahtev da ovo ministarstvo preispita odluku odbornika Skupštine opštine Knić", napomenuo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, zbog ovog problema u Knić je, pre nekoliko dana, dolazio i republički ombudsman Saša Janković.

"On je upozorio odbornike koji su pre petnaestak dana potpisali peticiju za smenu Snežane Banković - Đokić da je njihova inicijativa neprihvatljiva, i da se time dovode u pitanje osnovna načela ravnopravnosti polova, ali su oni uprkos tom upozorenju glasali za njenu smenu", zaključio je Nikolić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.