Izvor: B92, 04.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smenjen potpredsednik gradske vlade Dragan Jočić, DSS se povukao iz IO

Beograd -- Skupština Beograda smenila je u petak potpredsednika Gradske skupštine Dragana Jočića iz Demokratske stranke Srbije, posle čega su svi članovi Izvršnog odbora iz redova te stranke podneli ostavke i napustili sednicu. U obrazloženju smene Jočića navodi se da "nije izvršavao obaveze koje proističu iz te funkcije". U izjavi za B92 Jočić odbija ovakve opužbe i kaže da je povod za njegovu smenu bila nedavna konferencija za novinare DSS-a održana u Skupštini Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Mi smo, pošto su danas bili mnogo značajniji ljudi Srbije na zasedanju Skupštine grada - ministar (pravde Vladan) Batić, ministar za rad i zapošljavanje (Dragan Milovanović), (ministar prosvete i sporta) Gašo Knežević, Čedomir Jovanović, potpredsednik Vlade... To je bio veliki pritisak na gradsku vlast i gradska vlast je popustila. Ako me pitate ko je vršio pritisak, mislim da je to uradio Čedomir Jovanović, zato što je lično bio pogođen onim čime ga je isprovocirala Demokratska stranka Srbije ne konferenciji za novinare ", rekao je Jočić.

Jočić kaže da je Čedomir Jovanović odbornik Skupštine grada, ali da je u petak treći put prisustvovao sednici, dok je 28 puta izostao sa sednica gradskog parlamenta. U petak je Jovanović odlučio da dođe jer mu je bilo važno da budem smenjen, kaže Jočić. "Kad god sam progovorio u Skupštini Srbije, gospodin Bogdanović je prišao i rekao 'nemoj, Jočiću, molim te, trpeće moja vlada jer ću imati pritisak da vas sve izbacim'. Ja sam rekao da to nema nikakve veze, da je republički nivo jedan, a nivo gradske uprave drugi nivo. Zoran Đinđić, da je živ i da su ga pitali, nikada im ne bi preporučio da urade ovo što su uradili. Vlast koja je udarila na Zorana Đinđića tada više ne postoji, odnosno koalicioni partner, a vi znate ko je to tada bio, je udario na Zorana Đinđića i on je bio smenjen, doduše ne sa pozicije potpredsednika nego predsednika Skupštine grada. Desilo se to da to danas ne predstavlja nikakav relevantan momenat u Republici Srbiji, a Zoran Đinđić je ipak postao premijer", rekao je Jočić.

Za novog potpredsednika gradske vlade izabrana je Rebeka Srbinović - Božović iz Liberala Srbije. Takođe je razrešen dužnosti sekretar Nebojša Peruničić. Ostavke u IO Skupštine Beograda podneli su članovi DSS-a Miloš Aligrudić, Tomislav Bogetić i Nenad Komatina, koji su istakli da se radi o "političkoj smeni Jočića, a ne o njegovom neradu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.