Izvor: B92, 24.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smenjen Savić, predložen Papović za rektora

Beograd -- Ministarka prosvete i sporta, Ljiljana Čolić, donela je u četvrtak rešenje o smeni rektora Prištinskog univerziteta Gojka Savića, poslanika koalicije Povratak. Istovremeno, za vršioca dužnosti rektora predložen je nekadašnji visoki funkcioner SPS-a u Prištini i dugogodišnji rektor, Radivoje Papović. Savić je za B92 potvrdio ovu vest i rekao da je rešenje ministarke Čolić u suprotnosti sa zakonom i da je zato imao dug razgovor sa premijerom Vojislavom Koštunicom: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Tražio sam od njega da me u toku vikenda izveste o rezultatima njihovog razmišljanja i procene šta u tom rešenju stoji, jer ministarka, po pravnoj osnovi, ne može da razrešava rektora, posebno kad je rektor imenovan od strane vlade. Mene je 2001. godine imenovala vlada kada sam dobio strateški zadatak da kompletan univerzitet preselim na prostor Kosova i Metohije. Izgleda da sam ja to suviše dobro uradio, pa se nekome to dopalo i, eto, na jedan ovako neprimeren način izvršen je pokušaj imenovanja drugog čoveka za vršioca dužnosti."

Gojko Savić kaže da po zakonu rektor mora biti u stalnom radnom odnosu na Prištinskom univerzitetu, što nije slučaj sa Radivojem Papovićem, koji je redovni profesor na univerzitetu u Beogradu. Savić ističe da je iznenađen odlukom ministra: "Ljiljana Čolić je prošle nedelje posetila naš univerzitet i bila je oduševljena onim što je videla i nije skrivala zadovoljstvo da prizna da je mnogo toga urađeno za tako kratko vreme. Na tom sastanku smo se dogovorili šta dalje i kako krenuti u izbornu proceduru, jer ove godine treba dati predloge za rektora i dekana. Sve je to teklo normalno do dana kada sam zakazao sednicu Naučno-nastavnog veća na kojem smo napravili program rada u naredna dva meseca i pred kraj radnog vremena, na krajnje neprimeren način, stiglo je rešenje koje je potpisala ministarka, da se ja razrešavam i da se postavlja osoba koja nije sa našeg univerziteta."

Profesor Radivoje Papović postavljen je prvi put za rektora privremenim merama na Kosovu 1991. godine, a smenjen je 1998. godine. Nekoliko godina pre toga teško je povređen kada je pod njegov automobil u Prištini postavljena bomba.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.