Izvor: B92, 02.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjiti uticaj politike na medije

Beograd -- Mediji u Srbiji treba da budu manje podložni uticajima države i političkih grupa, kažu učesnici skupa u Beogradu.

Oni su učestvovali u debati "Mediji - javno mnjenje - politika". Pomoćnik ministra kulture za medije Dragan Janjić rekao je da strategija ministarstva predviđa da se od početka naredne godine nijedan medij ne finansira iz budžeta, što je značajno za smanjivanje državnog uticaja na medije.

Privatizacija medija treba da bude okončana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do kraja 2007. Janjić je najavio skoro otvaranje javne rasprave o problemima sa kojima se suočavaju manjinski mediji.

On je kazao da su u ministarstvo stigle inicijative za izuzimanje manjinskih medija iz privatizacije, ali one za sada neće biti prihvaćene, već će se u javnoj raspravi tražiti rešenje za zaštitu interesa manjinskih grupa.

Do kraja godine u ministarstvu će se razgovarati i o promenama koje treba da se unesu u zakone, kako bi se oni prilagodili Ustavu i standardima Evropske unije, najavio je Janjić.

Prema njegovim rečima, za uspostavljanje medijskog sistema dobro je što su uspostavljeni javni servis koji se ne finansira iz budžeta već iz pretplate i Republička radiodifuzna agencija, koja gazduje frekvencijama.

Mediji, takođe, treba da razviju mehanizme samoregulacije, ukazao je Janjić, dodavši da je Kodeks novinara Srbije koji su NUNS i UNS usvojili prošle godine korak u dobrom pravcu.

Ministarstvo će izdvojiti sredstva kojima će pomoći uspostavljanje Saveta za štampu, ali će mediji morati sami da se pobrinu za finansiranje rada ovog nadležnog nezavisnog tela jer on ne može biti finansiran iz državnih fondova, kazao je on.

Predsednik Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović ukazao je da je za razvoj demokratskog društva neophodno uspostaviti pravi dijalog, koji podrazumeva da niko nema monopol na informisanje i javno mnjenje.

Nedostaci u medijskom sistemu i kulturi dijaloga u Srbiji ne mogu se otkloniti samo unapređenjem zakona, već je potrebno promeniti i kulturu, smatra Mićunović.

Potpredsednik NUNS-a Đorđe Vlajić ocenio je da mediji često "izlaze iz sfere obaveštavanja i postaju politički akteri", i to ne samo u kolumnama i sličnim formama u kojima je takva sloboda dozvoljena.

Vlajić je ukazao da je položaj novinara loš i da njih, pre svega u unutrašnjosti, "politički diskvalifikuju", ne daju im da prate događaje, napadaju ih i zbog toga niko ne trpi posledice.

U debati, koju je organizovao Centar za demokratiju uz podršku centra "Ulof Palme" i Fondacije "Fridrih Ebart" , učestvovali su i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, predstavnici Instituta društvenih nauka, Novosadske novinarske škole kao i predstavnici brojnih medija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.