Izvor: B92, 01.Sep.2009, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjiti optužnicu zbog efikasnosti

Hag -- Tužilaštvo Haškog tribunala predložilo smanjivanje obima optužbi protiv bivšeg predsednika Srpske Radovana Karadžića, kako bi suđenje bilo brzo i efikasno.

Karadžić je u dve tačke optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još 11 bosanskih opština, a u preostalih devet tačaka za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, terorisanje i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH 1992-95.

Po predlogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tužilaca, nijedna od tačaka neće biti uklonjena iz optužnice, ali će biti smanjen obim dokaza o zločinima u 10 od 27 opština koji će tokom procesa biti izvedeni pred sudskim većem.

Pored toga, tužilac Alan Tiger je nagovestio da neće izvoditi "neke dokaze" o još "20 mesta zločina i incidenata" u preostalih 17 opština u BiH, "srebreničkoj enklavi i Sarajevu".

Time će broj svedoka optužbe biti smanjen za 62, precizirao je tužilac. U podnesku se izražava spremnost optužbe da odustane od još oko 60 svedoka, ukoliko u spis budu prihvaćene činjenice iz presuda u drugim procesima pred Tribunalom.

Karadžić je više puta naglasio da će se protiviti prihvatanju presuđenih činjenica iz drugih slučajeva.

Sudsko veće je nedavno pozvalo tužioce da razmotri smanjivanje obima optužbi protiv Karadžića, uklanjanjem čitavih tačaka ili nekih navoda iz optužnice.

Sudije su tada naznačile da će, ako tužioci to ne učine, samo odrediti o kojim će navodima optužnice saslušati dokaze, vodeći računa da oni budu reprezentativni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.