Smanjiti broj potpisa za manjine

Izvor: B92, 03.Apr.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjiti broj potpisa za manjine

Beograd -- Predstavnici stranaka manjina u Srbiji tražili su da se za stranke nacionalnih manjina smanji broj potrebnih potpisa za učešće na parlamentarnim izborima.

Oni su naveli da je to moguće učiniti prilikom izmena zakona o narodnim poslanicima kojima će se omogućiti ukidanje blanko ostavki.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, izbornim listama za učešće na parlamentarnim izborima potrebna je podrška najmanje 10.000 birača.

Inicijativu za smanjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << broja potrebnih potpisa na 3.000 za manjinske liste pokrenuo je početkom prošle sedmice poslanik koalicije Albanaca Preševske doline Riza Halimi, koji je predsednicu Skupštine Srbije Slavicu Đukić-Dejanović upitao da li postoji mogućnost da parlament zakonskim izmenama kojima bi ukinuo blanko ostavke promeni i tu obavezu.

Njegov predlog podržali su, kako su naveli u izjavama Tanjugu, i poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor, kao i Meho Omerović, poslanik Socijaldemokratske partije Srbije, koji se slažu da bi stranke nacionalnih manjina za učešće na izborima trebalo da prikupljaju manje potpisa.

Oni smatraju da zakonska odredba koja istovremeno važi i za stranke nacionalnih manjina i za druge stranke stavlja u neravnopravan položaj manjine.

"Nelogično je da za jednu veliku stranku, kao DS ili SNS, i za neku malu stranku albanske, bošnjačke, bugarske nacionalne manjine tražite isti broj potpisa. To automatski stavlja u neravnopravan položaj predstavnike tih nacionalnih zajednica koji žele da budu zastupljeni u parlamentu preko svojih političkih partija", rekao je Omerović.

On je istakao da su izmene izbornih zakona kojima će biti ukinute blanko ostavke prilika i za ukidanje odredbe prema kojoj su stranke nacinalnih manjina dužne da prikupe 10.000 potpisa za učešće na izborima.

Omerović veruje da će takav predlog naići na podršku najvećeg broja poslanika, ne samo vladajuće koalicije, nego i opozicije.

"Uveren sam da će jedna takva odredba biti sastavni deo budućeg zakona, po kome će se odvijati i izbori u idućoj godini, kada im bude vreme. Ako to ne bude tako, onda će kroz amandmane biti uneto", rekao je Omerović.

Pastor je ukazao na dvosmislena pravila u izbornoj utakmici, budući da je Republička izborna komisija, i pored zakonom propisane obaveze da stranke prikupe 10.000 potpisa za učešće na izborima, pre nekoliko godina donela upustvo prema kojem je za manjinske stranke dovoljno priložiti 3.000 potpisa.

"RIK je, praktično, izmenio zakon, što pravno nije baš moguće i zbog toga postoje različita mišljenja o tome koliko potpisa manjinske stranke, odnosno liste, treba da prilože uz kandidaturu na parlamentarnim izborima. To nije dobro. SVM je ovih godina uvek prikupljao 10.000 da se ne bi ispostavilo u poslednjem momentu da, ipak, nismo ispunili zakonom predviđene kriterijume", rekao je Pastor.

On smatra logičnim da, ukoliko već za registraciju manjinske stranke treba manje potpisa nego za ostale stranke, slično pravilo treba da važi i za podnošenje izborne liste.

"Mislim da u zemlji koja se kreće ka EU nije prihvatljivo da RIK menja zakon, a pošto je takvo rešenje na snazi već godinama, mislimo da bi ga trebalo preuzeti u Zakonu o izboru narodnih poslanika. U interesu pravne sigurnosti bi bilo da se zakonom ovo pitanje reguliše, a bilo bi pravično da se to učini na način kako je to regulisano, na primer, u vezi sa registracijom stranaka manjinskih zajednica. Tu ne mislim na broj, nego na princip", objasnio je Pastor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.