Smanjenje broja vojnika KFOR-a i na severu

Izvor: Blic, 10.Jan.2010, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjenje broja vojnika KFOR-a i na severu

Komandant severnog sektora Kfora, francuski general Sent-Kler Devij izjavio je da će se predviđeno smanjenje međunarodnih snaga odnositi i na severni deo Kosova.

"Na severu Kosova ćemo imati oko 1.500 vojnika, umesto sadašnjih 2.300, a 750 će biti francuski vojnici", rekao je novinarima francuski general na svečanosti povodom dolaska novoh vojnika Kfora.

On je dodao da će Kfor i dalje raspolagati kapacitetima da upravlja operacijama i da ih izvršava na celoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << teritoriji severnog Kosova.

NATO je u junu 2009. dao zeleno svetlo za postepeno smanjenje broja vojnika Kfora, ocenjujući da je situacija na Kosovu poboljšana.

Broj vojnika bi trebalo da sa 15.000 bude smanjen na 10.000 do kraja januara.

Komandant Kfora, nemački general Markus Bentler izjavio je da će "restrukturisane" snage zadržati sve kapacitete neophodne da se suoče sa mogućim izazovima.

"Postići ćemo cilj da do kraja januara imamo 10.000 vojnika (na Kosovu). Stvorili smo sigurno okruženje na severu", ocenio je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.