Izvor: B92, 11.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sluzba DB izdvaja se iz MUP-a

Beograd -- Vlada Srbije utvrdila je u cetvrtak Predlog zakona o bezbednosno-informativnoj agenciji kojim se nekadasnja Sluzba drzavne bezbednosti izdvaja iz Ministarstva unutrasnjih poslova i stavlja pod kontrolu vlade i parlamenta, rekao je novinarima posle sednice Vlade ministar policije Dusan Mihajlovic.

Mihajlovic je rekao da je tekst zakona po hitnom postupku upucen Skupstini Srbije na razmatranje i izrazio ocekivanje da ce se nacrt naci na dnevnom redu tekuce sednice. "Ovim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo realizovali jedno od obecanja da cemo i ovaj deo vlasti, odnosno cuvenu tajnu sluzbu, staviti pod civilnu kontrolu", rekao je Mihajlovic.

Sluzba drzavne bezbednosti, prema recima Mihajlovica, bici transformisana u bezbednosno-informativnu agenciju koja ce biti odgovorna vladi i sprovoditi njenu bezbednosnu politiku. Ministar je objasnio da ce po zakonu direktor agencije biti obavezan da parlamentu dostavlja izvestaje o radu agencije i stanju u zemlji, a da direktora postavlja vlada. Mihajlovic je dodao da pripadnici agencije neće moći da budu članovi stranaka i sindikata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.