Slučaj Kovačević: Šta dalje

Izvor: B92, 09.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Kovačević: Šta dalje

Beograd -- Advokat Veselin Cerović tvrdi da poternica za Miladinom Kovačevićem nije potkrepljena dokazima i da ne ugrožava njegov pravni status.

Interpol je objavio "crvenu poternicu" za Miladinom Kovačevićem, optuženim za prebijanje kolege u SAD. Na osnovu te poternice Miladin ne sme da napusti Srbiju jer ukoliko to učini, biće uhapšen i deportovan u SAD. Advokat Miladina Kovačevića, Veselin Cerović, gostujući u emisiji Uvećanje B92, rekao je da nije uobičajeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se za ovakvo delo raspiše "crvena poternica".

On tvrdi da je Kovačević doživeo pakao u pritvoru.

Ministarka: Obavešteni iz medija

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je danas da to ministarstvo nije kontaktirala američka ambasada u Beogradu vezi sa slučajem Miladina Kovačevića.

"Ministarstvo pravde jedina saznanja o tom slučaju ima iz medija", rekla je Malović novinarima u beograskom Medija centru i dodala da ministarstvo tim povodom nije kontaktirao ni optuženi Kovačević.

"Prvo je vređan po nacionalnoj osnovi, kao Srbin, da je zlotvor srpski, da je napravio tamo nered, da je pretukao svog kolegu. I sada, on je sve vreme bio pod teškim zlostavljanjem, kako od strane zatvorenika, tako i od strane čuvara zatvora", kazao je Cerović.

Po mišljenju profesora krivičnog prava Pravnog fakulteta u Beogradu Milana Škulića, sprske vlasti moraće da reaguju na Interpolovu poternicu i uhapse Kovačevića. Međutim, srpski zakoni ne dozvoljavaju ekstradiciju, pa bi - po Škuliću - jedino logično rešenje bilo da mu se sudi u zemlji.

"Mislim da je za njega najbolje da taj postupak počne kod nas što pre jer je naše zakonodavstvo omogućilo da se primene naši zakoni i za delo koje je učinjeno u inostranstvu. I to onda ostaje kao najrealnije rešenje. I onda ostaje da naši organi donesu presudu koja je adekvatna", rekao je Škulić.

Srbiji naneta velika šteta, upozorava Milan St. Protić (FoNet, arhiv)

Po rečima bivšeg ambasadora Srbije u SAD Milana St. Protića, vicekonzul je načinio prekršaj, a Srbiji je naneta ogromna šteta.

"On je tu reč koju je dao sudu pogazio, slagao sud, pobegao iz zemlje uz pomoć diplomatskog predstavnika Srbije, koji je onda saučesnik. On sad krivično odgovara u Americi", rekao je Protić.

U međuvremenu, pritisci američkih senatora se nastavljaju. Senator iz Njujorka Čarls Šumer izjavio je da će Vašington sa najvišeg nivoa saopštiti Vladi Srbije da Miladin Kovačević mora da se vrati u SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.