Izvor: B92, 16.Dec.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Karadžić i Župljanin zajedno

Hag -- Radovan Karadžić se složio sa zahtevom Stojana Župljanina da im pred Haškim tribunalom bude suđeno zajedno, saopšteno je danas u Hagu.

Bivši predsednik Republike Srpske je, u pismu od 15. decembra, obavestio Tribunal da smatra da bi mu spajanje predmeta i timova odbrane olakšalo da dokaže neosnovanost optužbi protiv sebe, ali bi i omogućilo podelu poslova koja ne bi bila moguća ako bi mu se samom sudilo.

Karadžić dalje navodi da bi to takođe olakšalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pojavljivanje zajedničkih svedoka odbrane koje bi on morao da pozove po drugi put ako bi ta dva procesa tekla odvojeno.

Bivšem načelniku policije Banjaluke Stojanu Župljaninu već se sudi zajedno sa bivšim ministrom policije Republike Srpske Mićom Stanišićem, čija odbrana je juče zatražila da se odbije Župljaninov zahtev da im se sudi zajedno sa Karadžićem.

Stanišićeva odbrana je ukazala da bi spajanje suđenja uticalo na dužinu vođenja postupka i podseća da je Karadžić više puta ponovio da želi da se sam brani, što bi dodatno uticalo na trajanje suđenja.

Juče je istekao rok do kojeg su Stanišić i Karadžić morali da se izjasne o spajanju suđenja.

Karadžić je uhapšen 21. jula u Beogradu, posle 12 godina skrivanja pod lažnim identitetom, a 30. jula je izručen Tribunalu u Hagu.

On je optužen za genocid i druge ratne zločine nad muslimanima i Hvatima tokom rata u BIH od 1992. do 1995. godine.

Župljanin i Stanišić optuženi su za ubistva, progon, mučenje i istrebljenje muslimana i Hrvata u BiH tokom 1992. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.