Slučaj Draža: Strane službe kriju tragove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2009, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Draža: Strane službe kriju tragove

BEOGRAD - Konačna slika o načinu i mestu pogubljenja generala Draže Mihailovića biće sklopljena kada dobijemo nove informacije koje smo zatražili od inostranih arhivskih službi, koje treba uskoro da stignu, izjavio je republički javni tužilac Slobodan Radovanović, koji je na čelu Državne komisije zadužene za ovu istragu.

"Verujemo da arhivske službe SAD, Velike Britanije i Rusije u svojim arhivama kriju pisane tragove gde je i kako streljan Mihailović. Tražili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smo te dokaze i nadamo se da ćemo na osnovu njih doći do Dražinog groba", rekao je Radovanović u razgovoru za današnje Novosti.

Kako je rekao, svi "domaći izvori" su manje-više iscrpljeni.

"Nemamo još saznanja ko je bio u streljačkom vodu, nismo uspeli da dođemo do dela spisa sudskog predmeta u kojima je tačno zapisano kada je, ko i na kom mestu izvršio egzekuciju Mihailovića", rekao je republički tužilac.

On je dodao da ga iznenađuje koliko je Mihailovićeva rodbina nezainteresovana da pomogne da se sazna istina o njegovoj smrti, navodeći da se kćerka i unuk Draže Mihailovića nisu odazvali pozivu da daju DNK uzorak.

Radovanović je, takođe, rekao da je izuzetno zadovoljan primenom Zakona o oduzimanju imovine.

"Doduše, moja procena je da će primena zakona doživeti 'pik' tokom sledeće godine. Ali, već je pokrenuto više od 300 finansijskih istraga, policija i tužilaštvo rade punom parom, već je zaplenjena imovina u vrednosti većoj od 100 miliona evra."

Govoreći o zabrani 14 ekstremnih navijačkih grupa, Radovanović je rekao da će, kada budu zakazane rasprave pred Ustavnim sudom, braniti stavove tužilaštva da te navijačke podgrupe treba zabraniti, jer su njihovi članovi počinili niz krivičnih i prekršajnih dela.

"U svakom slučaju, da bismo se izborili sa ovim problemom, potrebna je šira društvena akcija", ukazao je Radovanović i istakao da bi Zakon o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama trebalo bi doraditi, pogotovo u ovom segmentu.

"Formirana je radna grupa koja će na tome raditi i novi propisi će obezbediti da i klubovi snose odgovornost za ponašanje svojih navijača", najavio je republički javni tužilac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.