Izvor: B92, 16.Mar.2010, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija se nada prisustvu Srbije

Beograd -- Za uspeh konferencije na Brdu kod Kranja bilo bi važno da na njoj učestvuje i predsednik Srbije, kaže Jadranka Šturm-Kocjan, iz slovenačke ambasade u Beogradu.

To bi, ocenila je ona, bilo značajno zbog saradnje u regionu, međusobnih odnosa i dijaloga među zemljama zapadnog Balkana. "Postoje napori da se dođe do kompromisa, a iskreno očekujemo pozitivan odgovor", kaže otpravnica poslova slovenačke ambasade.

Prema nekim spekulacijama održavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skupa, čiji je suorganizator Hrvatska, moglo bi biti dovedeno u pitanje ukoliko Srbija odbije da se tamo pojavi.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević kaže za "Politiku" da se stiče utisak da Srbija nastoji da se nađe modalitet za njeno učešće na skupu.

"Kompromisi se moraju praviti, a pre svega između Beograda i Prištine. Verujem da međunarodna zajednica uporno radi u tom pravcu. Niti se može održati stav da je Kosovo apsolutno nepriznato, jer ga je puno država priznalo, niti stoji da je Kosovo kompletno suverena država", objašnjava Kovačević.

Na pitanje kakve bi posledice po Srbiju imalo odsustvo sa skupa, on odgovara da Beogradu preti opasnost od samoizolacije i da se zato traži formula za njegovo učešće u regionalnoj saradnji.

Ta opasnost, kako ističe, postoji i za Prištinu i ona mora o tome da vodi računa. "Ne bi bilo dobro da Srbija odsustvuje iz takvih dijaloga. Ipak, treba imati razumevanja i za stav Beograda da se ne sme eksplicitno ni implicitno priznati nezavisnost Kosova", naglašava Kovačević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.