Izvor: B92, 05.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija priznala Kosovo

Ljubljana, Beograd -- Predsedavajuća EU Slovenija je priznala nezavisnost i suverenost Kosova. Srbija povukla ambasadora iz te zemlje.

Slovenački parlament je, večeras, na vanrednoj sednici, sa 57 glasova za i 4 glasa protiv, izglasao odluku o priznavanju nezavisnosti i suverenosti Kosova, čime je predsedavajuća EU, Slovenija priznala Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu.

Protiv nezavisnosti Kosova su glasali samo poslanici Slovenačke nacionalne stranke i poslaničke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grupe nepovezanih poslanika Lipa.

Slovenija je prva država, nastala od nekadašnjih jugoslovenskih republika, koja je priznala Kosovo.

Slovenački poslanici su četiri i po sata diskutovali o priznavanju Kosova.

Iako je većina poslanika podržala slovenačko priznavanje nezavisnosti Kosova, tokom diskusije čule su se i brojne kritike, dileme i sumnje.

Poslanici su najviše govorili o mogućim posledicama, koje bi Sloveniji u privrednoj saradnji sa Srbijom, mogla naneti danas donesena odluka.

Zabrinutost su pratili i statistički podaci i poređenja privredne saradnje Slovenije sa Srbijom i Kosovom.

Pojavljivale su se i dileme da li je pravi čas za priznavanje, ili bi se to ipak moglo odložiti.

Diskusiju su pratila i istorijska izlaganja, u kojima se stiglo i do bitke na Marici, seobe Čarnojevića i Aleksandra Rankovića.

Mnogi poslanici su upozoravali i na to da je kosovska država zapravo "nedonošče", koje još dugo neće imati atribute prave države.

Slovenački poslanici su govorili i o milionima evra, koji već teku na Kosovo, o mogućim "zaverama" koje proističu iz pitanja "kako da baš u vreme slovenačkog predsedavanja Kosovo proglasi nezavisnost?" i tome da će Slovenija biti gromobran za ovaj problem.

Rupel: Priznanje nije protiv Srbije

Danšnjoj sednici je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel.

Rupel je juče rekao da razume osećanja Srbije i slovenačkih državljana srpske nacionalnosti u Sloveniji, ali i da priznanje Kosova nije "upereno protiv Srbije".

Rupel je rekao i da je slovenačku vladu, u usvajanju predloga da se prizna Kosovo, vodilo pravo naroda na samoodlučivanje, na šta se oslonila i Slovenija u svom osamostaljivanju, ali i to da "ekstremisti koji su devastirali slovenačku ambasadu u Beogradu, ne mogu da diktiraju slovenačku spoljnu politiku".

Glavno pitanje i dalje ostaju posledice priznavanja Kosova po slovenačku privrednu saradnju sa Srbijom. Rupel je rekao da ne treba biti skroman i da treba reći da od slovenačkih ulaganja u Srbiji nema korist samo Slovenija, već i sama Srbija i to veću no što je slovenačka.

Upravo taj stav ponavlja se u diskusijama koje se sada čuju u slovenačkom parlamentu.

Slovenački list Finance priznavanje Kosova poredi sa odlaganjem odlaska zubaru, jer iako je Srbija važniji privredni partner Sloveniji, to još uvek nije razlog da se ne prizna Kosovo.

"Šta bi se desilo ako bi se Slovenija odlučila da ne prizna Kosovo? Sem jednodnevne euforije srpskih nacionalista i obećanja o poslovima iz snova, jedva nešto. Istovremeno bismo navukli mržnju Albanaca...I ako bi Slovenija obećala da neće nikada priznati Kosovo, Srbi nas nikada ne bi pustili blizu privatizacije naftne industrije, ni u telekomunikacije, ni u druge strateške grane", objavljuju Finance.

Protestna nota Sloveniji

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uputilo je danas protestnu notu vladi Slovenije povodom priznavanja jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije.

U skladu sa akcionim planom Ministarstva spoljnih poslova usvojenim na sednici Vlade Republike Srbije, ministar spoljnih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić naložio je hitno povlačenje ambasadora Republike Srbije u Sloveniji Predraga Filipova, istaknuto je u saopštenju Ministarstva.

Ambasador Srbije treba da napusti zemlju domaćina u roku od 48 sati od predaje protesne note Ministarstva spoljnih poslova RS i da se do daljnjeg vrati u Beograd na konslutacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.