Izvor: B92, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija i Vojvodina ka saradnji

Novi Sad, Ljubljana -- Slovenački ministar poljoprivrede i predsednik vojvođanske vlade dogovorili saradnju.

Slovenački ministar poljoprivrede, šumarstva i prehrane, Iztok Jarc i predsednik vlade Vojvodine, Bojan Pajtić, u petak, na sastanku u Novom Sadu, se dogovorili o konkretnoj sardnji u oblastima organizacije poljoprivrednog savetovanja, prenosa dobrih iskustava pri ulasku u evropske integracije, kao i pomoći slovenačkoj prehrambeno - prerađivačkoj industriji u investicijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulaganjima i nastupima u regiji.

Tokom susreta sa vojvođanskom delegacijom, ministra Jarca je pratio i predsednik Poljoprivredno šumarske komore Slovenije, kao i ambasador Slovenije u Srbiji, Miroslav Luci. Luci je, tokom susreta, rekao da Srbija i Slovenija mogu da se međusobno dopunjavaju u oblasti poljoprivrede, jer ih obeležavaju različite prirodne karakteristike, način poljoprivredne proizvodnje i proizvodi. "Zbog toga nismo konkurenti, nego se moramo dopunjavati", rekao je slovenački ambasador.

Delegacije su se dogovorile i da Srbija i Slovenija organizuju stručno savetovanje, na kome će slovenačkim preduzećima biti predstavljene preporuke, uslovi i zakonski okvir, koji bi im pomogao pri nastupanju na srpskom tržištu u okviru privatizacije, a pojedinačnim slovenačkim preduzećima bi bila ponuđena i pomoć u traženju potencijalnih srpskih partnera.

Predstavnici slovenačkog ministarstva poljoprivrede, zajedno sa poljoprivrednom komorom, je ponudilo srpskoj strani konkretnu pomoć u stručnom savetovanju pri uspostavljnaju sistema i organizaciji poljoprivredne savetodavne službe, zadružništva, projekata razvoja seoskih sredina i razmene iskustava u oblasti ulaska u evropske integracije.

Predsednik vojvođanske vlade, Bojan Pajtić je susret slovenačke i srpske delegacije ocenio kao pozitivan i konstruktivan i dodao da su upravo slovenačka preduzeća bila prva, koja su investirala u Srbiji i predstavljaju dobro iskustvo međusobne saradnje.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i prehrane Slovenije, učestvuje na poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu na inicijativu slovenačke prerađivačko-prrehrambene industrije i zadruga, koje regiju vide kao jako bitnu za njihov dalji privredni razvoj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.