Slovenija: EU rešenje za Balkan

Izvor: B92, 16.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija: EU rešenje za Balkan

Ljubljana, Beč, Beograd, Sarajevo -- Šef diplomatije Slovenije i predsedavajući saveta ministara Evropske unije Dimitrij Rupel, ocenio je da bi Srbija krajem aprila mogla u Luksemburgu da potpiše SSP.

Rupel se danas sastao sa visokim predstavnikom EU Havijerom Solanom sa kojim je razgovarao o očekivanjima od ministarskog zasedanja u Luksemburgu, 29.aprila. Rupel je naglasio da još ne zna da li će za potpisivanje sporazuma dobiti saglasnost svih članica, ali da se na tome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << intenzivno radi

Predsedavajući EU slovenački premijer Janez Janša rekao je danas da je samo EU realno rešenje za zapadni Balkan, a da je "sve ostalo iluzija".

Janša je danas na svečanom otvaranju Slovenačke poslovne nedelje o zapadnom Balkanu, u Privrednoj komori Slovenije, dodao i da će se ulaskom država zapadnog Balkana u EU ukinuti granice, kao i da je Slovenija dokazala da je vredno potruditi se da se postigne cilj ulaska u EU.

"Pre sedam godina Slovenija je imala sedam milijardi evra robne razmene sa današnjih 27 članica EU. Danas se ta razmena duplirala, na 14 milijardi evra", kazao je Janša i prisutnim privrednicima i predstavnicima iz regije rekao da Slovenija pretstavlja dobru polaznu tačku za ulazak u EU, posredno ih pozvavši da više investiraju u Sloveniju.

Janša je dodao i da je ubeđen da nije daleko vreme kada će u EU biti i države zapadnog Balkana, jer je samo članstvo u EU realno rešenje problema između država u regiji, jer jedino tako mogu da padnu fizičke granice, ponovivši da je jedan od prioriteta slovenačkog predsedavanja EU upravo ulazak država zapadnog Balkana u EU.

"Ali, kandidatkinje moraju da očuvaju brzinu reformi, to nije uvek lako, ali druge alternative za priključivanje EU nema", rekao je Janša, upozorivši i da trenutno u Eu vlada "određeni umor od širenja" i da je većina država EU pasivna što se tiče zalaganja za širenje EU.

"Ipak, po drugoj strani, to ne bi smelo da znači da zalaganja država kandidatkinja treba da se smanje", rekao je Janša.

Slovenačka poslovna nedelja o zapadnom Balkanu je ove godine, po svojim temama, prilagođena slovenačkom predsedavanju EU. Prisutni privrednici iz država regije i Slovenije, razgovaraće o situaciji na zapadnom Balkanu, energetici i međunarodnoj razvojnoj saradnji. Tako će tokom današnjeg dana biti raspravljano o perspektivama razvoja zapadnog Balkana i uključivanju te regije u evropski prostor.

"Status kandidata svima na Balkanu"

Specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Erhard Busek kaže da svim balkanskim zemljama treba dati status kandidata za prijem u Evropsku uniju.

"Svim zemljama Balkana treba dati status kandidata. Jednima će trebati tri godine, a drugima 20 godina, ali to bi stavilo politiku pod pritisak da radi, a ne da smišlja neke glupe ideje", izjavio je on u intervjuu bečkom dnevniku Standard.

Prema mišljenju Buseka, pravi podsticaj jeste perspektiva za prijem u članstvo EU i NATO, što se mora jasno reći i neutralnoj Austriji, dodajući da je i Austrija sprovela hitno potrebne reforme pod "izgovorom" članstva u Uniji.

Holandija ipak ne popušta

Predstavništvo Holandije pri Evropskoj uniji stavilo je do znanja da zasad nije došlo do promene u stavu vlade u Hagu da je za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i Srbije neophodno da prethodno vlasti u Beogradu u potpunosti ispune uslov pune saradnje s Haškim sudom.

Holandski funkcioner Vilem Božan je rekao da su netačne "glasine" u nekim medijima u Beogradu da je vlada u Hagu rešila da o tome zauzme neutralan stav i time omogući ostalim članicama Unije da donesu odluku o potpisivanju sporazuma s Beogradom pre srpskih parlamentarnih izbora.

Holandska vlada je, po rečima tog zvaničnika, i dalje mišljenja da pre ili posle izbora od 11. maja u Srbiji, vlasti u Beogradu treba da ispune politički uslov saradnje sa Tribunalom

Bivši austrijski vicekancelar je ocenio da su vize veliki problem.

"Ministri inostranih poslova neprestano najavljuju da dodela viza funkcioniše, ali ministri unutrašnjih poslova ne znaju ništa o tome. Ja sam za potpunu liberalizaciju viznog režima, jer dobar kriminalac i inače dobija uvek vizu. Time bismo rešili mnoge probleme, na primer izazov korupcije", kazao je on.

"Problem Srbije jeste problem sa vizama. Mlada generacija nije nikada imala priliku da upozna Evropu, dok su roditelji i dede i babe mogli da putuju. To se nikome ne može objasniti", dodao je Busek.

Govoreći o svojoj funkciji specijalnog koordinatora Pakta stabilnosti u proteklih šest godina, pošto mu mandat prestaje u junu, on je naveo da je situacija u oblasti demokratije u regionu postala veoma dobra.

"Pakt stabilnosti je bilo prvo iskustvo EU sa sveobuhvatnim stabilizujućim elementima. Iz četvorogodišnjih neuspeha tokom ratova na Bakanu EU je nešto naučila, iako su oblast obrazovanja, nauke i zdravstva ostali isključeni", kaže on.

Doris Pak: Ako Srbija potpiše, moraće i BiH

Zastupnica u Evropskom parlamentu i jedna od čelnih osoba u Komitetu za Balkan, Doris Pak, kazala je da pitanja BiH i Srbije i Sporazuma sa EU nisu povezana, ali da, "ako to uradi Komisija sa Srbijom 28. aprila, to mora uraditi i sa BiH".

"Nema mogućnosti da Sporazum bude potpisan sa Srbijom a ne i sa BiH, jer bi to bila veoma teška situacija", izjavila je ona za Dnevni avaz.

Doris Pak je rekla da političari u BiH treba da nađu rešenje za ispunjavanje uslova da postpišu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU 28. aprila.

"Ako to sada učine, Komisija će uraditi sve kako bi Sporazum bio potpisan u aprilu. Nadam se da će to biti moguće, ali ako bude jedan mesec kasnije, ne mislim da je to veliki problem", izjavila je ona.

Ona je podsetila da poslanici u Domu naroda Parlamenta BiH još moraju da usvoje zakon o reformi policije, što su prethodno učinili i poslanici u Predstavničkom domu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.