Slovenački premijer u poseti Srbiji

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 06.Mar.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenački premijer u poseti Srbiji

Beograd -- Slovenački premijer Slovenije Borut Pahor, koga prati brojna privredna delegacija, razgovarao je sa predsednikom i premijerom Srbije o saradnji dve države.

Pahor je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem u Beogradu, izjavio da Slovenija podržava širenje Evropske unije na zapadni Balkan i da se nada da će Srbija sprovesti mere potrebne da dobije status kandidata za članstvo u Uniji.

Slovenija će "uraditi sve što je u njenoj moći" da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se reši pitanje liberalizacije viznog režima između Srbije i EU, rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Slovenija podržava širenje EU na zapadni Balkan i Srbiji želimo da usvoji sve potrebne mere i preduzme korake kako bi što pre postala država kandidat za EU", rekao je Pahor.

Tadić je uveren da nakon izvesnih nesporazuma između Srbije i Slovenije postoji mogućnost da se otovori nova era u odnosima dve zemlje, kao i da se dalje razvije poslovna saradnja.

On je kazao da Srbija računa na podršku Slovenije, članice EU, u procesu približavanja Uniji.

"Slovenija je danas članica EU, evrozone, Srbija je zemlja koja želi da postane članica EU i Srbija računa na podršku Slovenije u ostvarivanju ovih ključnih strateških ciljeva za našu zemlju", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da je u nedavnoj prošlosti odnose dve zemlje otežalo slovenačko priznanje nezavisnosti Kosova i ponovio da Srbija neće odustati od odbrane integriteta, ali i evropskih integracija.

Tadić je rekao da Srbija veoma ceni prisustvo slovenačkih preuzetnika i kompanija, koje su među najvećim investitorima u Srbiji i ocenio da je "poznavanje kultura i međusobno poznavanje, prednost slovenačkih privrednika u odnosu na druge".

"Ali to je prednost i za srpske privrednike koji pokazuju ambicije da nastupe na slovenačkom tržištu. Mi očekujemo da će slovenačka ekonmija biti otvorena za nastup srpskih preduzetnika", naveo je Tadić.

Slovenački premijer je rekao da "Slovenija namerava da dalje razvija i jača poslovnu saradnju".

Memorandum o saradnji

Premijeri Srbije i Slovenije, Mirko Cvetković i Borut Pahor, dogovorili su se ranije danas da i u uslovima svetske ekonomske krize pokušaju da nastave da sarađuju u ekonomiji i da prošire tu saradnju ukoliko bude moguće.

Slovenački premijer je poručio da Slovenija podržava evropsku perspektivu Srbije i celog regiona.

Cvetković i Pahor su potpisali Memorandum o tehničkoj saradnji dveju vlada u oblasti evropskih poslova.

Premijer Slovenije je rekao da njegova poseta Beogradu znači otvaranje novog poglavlja u odnosima Srbije i Slovenije na političkom, ekonomskom i svim ostalim planovima.

Iako su postojale prepreke za približavanje i razumevanje u proteklih 20 godina, Pahor je rekao da u naredne dve decenije ne bi trebalo očekivati bitne prepreke i ograničenja u saradnji.

"Mi vidimo Srbiju kao bitan faktor za unapređenje odnosa za stvaranje stabilne zone u regionu, kao i za unapređenje orijentacije ka EU. I nadam se da ćemo, uz sve napore koji ulažu srpski organi vlasti i uz uporedne napore EU, uspeti da stignemo do bitnih koraka za liberalizaciju viza do kraja ove godine”, očekuje Pahor.

"Sa naše strane zahvalili smo Sloveniji što podžava našu evropsku orijentaciju, kao i želju da se što pre nađemo na ’beloj šengenskoj listi’. Isto tako razgovarali smo o ekonomskoj saradnji i mogućnosti za njeno produbljivanje”, rekao je premijer Cvetković.

Nakon susreta, premijeri su se na na Poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbije saglasili da je Slovenija za Srbiju ulaznica na tržište Evropske unije, dok Srbija omogućava ulaz slovenačke privrede na tržište Ruske Federacije, a od aprila i na tržište Belorusije.

Slobodan Vučićević, predsednik Srpske asocijacije menadžera, izjavio je na forumu da je najbitnija saradnja upravo zemalja u regionu.

Zdenko Pavcek, predsednik Gospodarske zbornice (Privredne komore) Slovenije, pozvao je političare da stvaraju uslove kako bi se poslovna saradnja još proširila.

On je rekao da su odnosi između dveju zemalja na najvećem mogućem nivou.

"Slovenačka privreda je investirala u srpsku privredu više nego u sve zemlje EU. To ide uzlaznim tokom i on je nezavisan od ekonomske situacije u kojoj se nalazimo. Ja sam ubeđen da će imati svoj trend napretka”, smatra Pavcek.

Premijer Srbije je pozvao slovenačke investitore da iskoriste povoljnosti ulaganja u Srbiju koje se odnose na podsticanje investicija i otvaranje novih radnih mesta, olakšice za investiranje u nerazvijena područja kao i u infrastukturne projekte.

Brojnu delegaciju opštine Ljubljana, koju predvodi gradonačelnik Zoran Janković, primio je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Otvorena pitanja

Postoje četiri još uvek otvorena pitanja koja Srbija ima sa Slovenijom.

Prvo, pitanje 25.000 građana koje su slovenačke vlasti 1992. godine izbrisale iz spiska stalnih stanovnika oduzevši im time sva prava. Većina izbrisanih su Srbi.

Drugo otvoreno pitanje jeste učenje srpskog jezika kao izbornog predmeta u slovenačkim školama, sa čime je trebalo da se počne prošle jeseni, ali do toga još uvek nije došlo.

Sledeće otvoreno pitanje jeste pitanje dobijanja statusa manjine za srpsku zajednicu u Sloveniji, koja uprkos tome što je najbrojnija, taj status nema. Teško da će ga uskoro i dobiti jer to pretpostavlja menjanje slovenačkog ustava i dvotrećinsku većinu u slovenačkom parlamentu.

Poslednje, za mnoge ključno otvoreno pitanje, jeste pitanje socijalnog sporazuma koji Slovenija još uvek nije potpisala sa Srbijom. Ovaj sporazum bi sadržao konačno regulisanje socijalnih prava za oko 7.000 srpskih državljana koji su ta prava stekli u Sloveniji, ali i skoro isti broj slovenačkih državljana sa tim pravima u Srbiji. O tome možete čitati u posebnoj vesti.

Sloveniju interesuje, s druge strane, zaštita imovine slovenačkih preduzeća u Srbiji, što srpska strana tretira kao pitanje sukcesije.

Drugo pitanje sukcesije jeste pitanje sprovođenja sporazuma o nasledstvu i podele nekretnina diplomatsko-konzularnih predstavništava nekadašnje zajedničke države, o čemu slovenačka visoka delegacija takođe želi da razgovara u Beogradu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Premijer Slovenije u Beogradu

Izvor: RTS, 06.Mar.2009

Premijeri Srbije i Slovenije Mirko Cvetković i Borut Pahor potpisali Memorandum o razumevanju između dve vlade o tehničkoj pomoći u oblasti evropskih poslova. Učinićemo sve da se robna razmena i privredna saradnja dve države povećaju uprkos nailazećoj krizi, obećali premijeri. Gradonačelnici...

Nastavak na RTS...

Poslovni forum Slovenije i Srbije

Izvor: Mondo, 06.Mar.2009

Premijeri Srbije i Slovenije, Mirko Cvetković i Borut Pahor, danas su se dogovorili da i u uslovima svetske ekonomske krize pokušaju da zadrže postojeći nivo ekonomske saradnje i da je prošire ukoliko bude moguće.

Nastavak na Mondo...

Slovenački premijer danas u Beogradu

Izvor: Cafe.ba, 06.Mar.2009

Delegacija Slovenije, koju predvodi premijer Borut Pahor, dolazi danas u jednodnevnu zvaničnu posetu Beogradu, tokom koje su planirani brojni susreti slovenačkih zvaničnika i najznačajnijih privrednika sa srpskim kolegama.

Nastavak na Cafe.ba...

Memorandum o razumevanju Slovenije i Srbije

Izvor: RTS, 06.Mar.2009

Premijeri Srbije i Slovenije Mirko Cvetković i Borut Pahor potpisali Memorandum o razumevanju između dve vlade o tehničkoj pomoći u oblasti evropskih poslova. Učinićemo sve da se robna razmena i privredna saradnja dve države povećaju uprkos nailazećoj krizi, obećali premijeri. Gradonačelnici...

Nastavak na RTS...

Slovenija gura Srbiju u EU

Izvor: Blic, 07.Mar.2009, 07:37

Premijeri Srbije i Slovenije Mirko Cvetković i Borut Pahor potpisali su juče memorandum o razumevanju između dve vlade o tehničkoj pomoći u oblasti evropskih poslova.....Premijer Slovenije doputovao je juče u Beograd na čelu delegacije koju je činio i veliki broj privrednika, kao i ministri privrede...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.