Slovenačka deklaracija o Zapadnom Balkanu

Izvor: Glas javnosti, 16.Jul.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenačka deklaracija o Zapadnom Balkanu

LJUBLJANA  - Parlament u Ljubljani usvojio deklaraciju o Zapadnom Balkanu, koja ovaj region definiše kao prioritetan za Sloveniju i postavlja smernice za buduće delovanje, u cilju jačanja saradnje na svim poljima sa zemljama iz regiona.

Državna sekretarka u slovenačkom ministarstvu spoljnih poslova Dragoljuba Benčina objasnila je da ova deklaracija, koja naglašava da Slovenija podržava evroatlantske integracije zemalja u regionu, obezbeđuje okvir za buduće delovanje Slovenije >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na teritoriji Zapadnog Balkana.

U skladu sa smernicama, koje je slovenačka vlada usvojila 8. jula, ustanoviće se specijalna komisija za Zapadni Balkan koja će imati zadatak da izradi akcioni plan za delovanje Slovenije u regionu.

Vlada će, takođe, imenovati nacionalnog koordinatora za zapadni Balkan, koji će pratiti aktivnosti Slovenije u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i na Kosovu.

Za deklaraciju su glasale sve stranke osim opozicione Slovenačke nacionalne stranke (SNS) i Slovenačke demokratske stranke (SDS), koja je bila uzdržana.

Sve poslaničke grupe su se složile da je Slovenija ovakvu deklaraciju i smernice trebalo da usvoji znatno ranije.

Ala ce janezi pomoci Balkan , nesto verovatno slicno kako su pomogli Jugoslaviji 1991 godine , kada su je pocepali i izazvali gradjanski rat . Daleko im lepa kuca i Balkan !

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.