Slovačka podrška Srbiji

Izvor: B92, 13.Okt.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka podrška Srbiji

Beograd -- Slovački premijer Robert Fico, na sastanku sa srpskim kolegom Mirkom Cvetkovićem, pružio je podršku evrointegracijama Srbije i borbi za očuvanje Kosova.

Frico je rekao da je uveren da proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo u skladu s međunarodnim pravom i da, ako postoji bar mali deo pravde na ovom svetu, Međunarodni sud pravde u Hagu mora to i da potvrdi. Politički odnosi Slovačke i Srbije su na najvišem nivou, navode Fico i Cvetković i ističu da između >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dveju zemalja ne postoje otvorena, nerešena pitanja.

Slovačka je saglasna sa Srbijom u stavu da proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo legalno i Slovačka neće promeniti svoj stav da ne prizna Kosovo.

"Ne trpimo nikakav pritisak zbog toga, jer naš stav je od samog početka bio ubedljiv. Nismo ostavili ni najmanje prostora da bi na nas mogao da se vrši pritisak, i da bi se Sovačka mogla uslovljavati da se prisili da eventualno prizna Kosovo", naveo je Fico.

Slovački premijer je čestitao zvaničnom Beogradu na uspehu u Ujedinjenim nacijama, a u Vladi Srbije očekuju odluku Suda u Hagu za najviše godinu dana.

"Mi smo dobili informaciju da je zahtev dat da to bude po hitnom postupku, što bi otprilike značilo da se ne bi čekale godine, već od šest meseci do godinu dana. Naša očekivanja jesu da mi imamo jake argumente i da će Međunarodni sud da kaže da proglašenje nije bilo u skladu sa međunarodnim pravom", očekuje Cvetković.

"Mala zemlja nema ništa drugo nego međunarodno pravo, koje će joj pomoći da odbrani svoj interes", smatra premijer Srbije.

Cvetković i Fico potpisali su sporazum o zaštiti vojnih memorijala i saglasili su se da ekonomski odnosi dveju zemalja treba da se podignu na viši nivo.

Premijeri su otvorili i Poslovni forum Slovačka-Srbija, a dogovoreno je da se na ekspertskom nivou razmotre pitanja pojedinačnih projekata na kojima bi moglo zajednički da se radi, posebno u oblasti energetike.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Slovački premijer u srpskoj privrednoj komori

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2008

BEOGRAD - Predsednik Vlade Slovačke Robert Fico, koji na poziv srpskog premijera Mirka Cvetkovića danas dolazi u Beograd, prisustvovaće u Privrednoj Komori Srbije poslovnom susretu Slovačkih i srpskih privrednika...U pratnji slovačkog premijera nalaziće se i slovački ministar inostranih poslova...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Međunarodni sud pravde po hitnom postupku o Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2008

BEOGRAD - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da će se Međunarodni sud pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova izjasniti po hitnoj proceduri, a odluku će doneti najkasnije za godinu dana..."Informisani smo da je dat zahtev da to ide po hitnom postupku, što...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Fico: Slovačka ne menja stav o Kosovu, zahvalnost Tadića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2008

BEOGRAD - Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je večeras, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, da u sadašnjim uslovima ne vidi nijedan razlog zašto bi Vlada Slovačke menjala svoj stav prema pitanju Kosova...Fico je rekao da Slovačka smatra da nezavisnost Kosova nije u skladu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Intervju: Robert Fico

Izvor: RTS, 14.Okt.2008, 14:37

U intervju RTS-u Robert Fico predsednik Vlade Slovačke rekao je da Slovačka ostaje pri stavu da ne prizna nezavisnost Kosova. .Slovački premijer ponovio je da  jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u suprotnosti sa mećunarodnim pravom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.