Slovačka će podržati BiH u evrointegracijama

Izvor: Akter, 09.Nov.2015, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka će podržati BiH u evrointegracijama

Ministar inostranih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je danas u Sarajevu da će njegova zemlja pružiti snažnu podršku BiH u evropskim integracijama, kao i u svim zadacima koje BiH na tom putu mora ispuniti

On je posle sastanka sa šefom diplomatije BiH Igorom Crnatkom rekao da mu je stalo da BiH bude uspešna, dinamična, funkcionalna i stabilna evropska zemlja.

"Za razliku od prethodnog perioda, danas imamo konkretne rezultate u vezi sa evropskim aspiracijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << BiH. Dogovorena je refomska agenda, akcioni planovi i to je dobro prihvaćeno u Briselu. Siguran sam da će to biti i jasno izraženo u godišnjem izveštaju o napretku BiH", rekao je Lajčak na konferenciji za novinare.

Komentarišući odluku o najavljenom održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH u Republici Srpskoj, ministar inostranih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH je ocenio da se radi o "iracionalnoj i kontraproduktivnoj inicijativi".

"Ona ide protiv same filozofije postojanja BiH, jer se sa nivoa entieteta donose odluke koje se odnose na celu BiH", pojasnio je Lajčak.

On je dodao da očekuje da će visoki predstavnik u BiH "doneti odluku koja će pokazati koliko je to besmisleno i da ne pomaže nikome u BiH".

Govoreći o jučerašnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, Lajčak je kazao da sa interesovanjem prati kako će se razvijati događaji u toj zemlji.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak je izjavio da je BiH veoma ozbiljna u nameri da u najkraćem mogućem roku podnese kvalitetnu aplikaciju za članstvo u EU.

“Spremni smo da ostvarimo napredak na sva tri polja od kojih se to očekuje - sprovođenju reformske agende, adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te na polju mehanizma koordinacije”, naveo je on.

Po njegovim rečima, period do kraja ove godine je veoma značajan za BiH, jer će se u tom vremenu održati i prva sednica Saveta za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Briselu i niz kontakata koji bi trebalo da doprinesu pozitivnim signalom za aplikaciju BiH.

Govoreći o ekonomskim odnosima BiH i Slovačke, Crnadak je rekao da dve zemlje imaju prilično izbalansiranu razmenu od 62 miliona evra uvoza u BiH 2014. godine i 59 miliona evra izvoza iz BiH.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Lajčak: Slovačka će podržati BiH integracije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Nov.2015

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je danas u Sarajevu da će njegova zemlja pružiti snažnu podršku BiH u evropskim integracijama, kao i u svim zadacima koje BiH na tom putu mora ispuniti...Nakon sastanka sa šefom diplomatije BiH Igorom Crnadkom rekao da mu je stalo da BiH...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.