Izvor: B92, 27.Sep.2010, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka: Stav o Kosovu nije večan

Bratislava, Prag -- Slovačka premijerka Iveta Radičova nije isključila mogućnost promene sadašnjeg stava Slovačke o nepriznavanju Kosova, javlja slovačka agencija SITA.

Tokom posete slovačkim vojnicima Kfora u bazi Šajkovac, Radičova je rekla da priznavanje Kosova zavisi od dijaloga Beograda i Prištine.

"Mi nikada nismo tvrdili da je naš stav večan", rekla je Radičova. Radičova je navela da sve zavisi do toga kako će se odvijati dijalog Beograda i Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da za sada ostaje da Slovačka ne priznaje Kosovo.

Radičova i načelnik Generalštaba slovačke vojske, general Lubomir Bulik saopštili su takođe u Šajkovcu da će se slovački vojnici potpuno povući iz Kfora do kraja novembra, ali da će slovačka vojska i dalje biti na raspolaganju za obuku kosovskih jedinica.

"Nadam se da Kosovo ne čekaju neredi. U slučaju potrebe, Slovačka je spremna da pošalje na Kosovo svoje snage", rekla je Radičova.

Slovačka se u međunarodne mirovne snage na Kosovu uključila 7. septembra 1999. godine kada je poslala jedinicu od 40 inžinjeraca, a sada kada misiju završava u zajedničkoj jedinici sa Česima ima 140 vojnika.

Potpuno povlačenje sa Kosova najavio je danas u Šajkovcu i češki ministar odbrane Aleksandar Vondra koji je takođe u jednodnevnoj poseti Kosovu.

"Češka ne beži sa Kosova ali ako se situacija bude razvijala kao do sada, pretpostavljam da kraj može da dođe negde sredinom godine, na leto", kazao je Vondra češkim novinarima koji ga prate na Kosovu.

Vondra je takođe potvrdio da će Češka povući iz svoje jedinice tokom oktobra 270 vojnika i ostaviti njih 90 na održavanju baze u Šajkovcu.

Većina od 500 čeških vojnika za misiju Kfora ostaje u domovini kao rezervni bataljon, ali su spremni da se u roku od 14 dana prebace na Kosovo ako se ukaže potreba.

Vondra je o planu povlačenja danas u Prištini obavestio i potpredsednika kosovske vlade Hajredina Kučija i komandanta Kfora Erharda Bilera.

Češki ministar odbrane, kao i slovačka premijerka Iveta Radičova povlačenje sa Kosova pravdaju namerom da pojačaju svoje prisustvo u misiji ISAF u Avganistanu kao i krizom koja je naterala obe vlade na oštre budžetske rezove.

"Na Kosovu nema toliko posla koji bi iziskivao veliki češki kontingent", dodao je Aleksandar Vondra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.