Izvor: B92, 05.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovačka: Plan može da se menja

Moskva -- Slovački premijer Robert Fico rekao da je Ahtisarijev predlog neprihvatljiv i da i druge zemlje uviđaju da može da se promeni.

"Već danas se traže druge mogućnosti kako da se formulišu konkretni tekstovi i treba početi njihovo formulisanje", rekao je Fico posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ni Fico ni Putin nisu želeli da kažu kako će Slovačka i Rusija glasati kada rezolucija o Kosovu dođe na dnevni red Saveta bezbednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << UN, ali je Fico novinarima rekao da je već sada jasno da je sadašnji predlog neprihvatljiv i da ga Rusija nikada neće podržati.

Nemački ministar odbrane Franc Jozef Jung izjavio je da su u toku razgovori o jednoglasnom usvajanju rezolucije o Kosovu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Jung je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da postoji plan da konačan status Kosova bude određen tokom proleća. On je odbio da komentariše mogućnost unilateralnog proglašavanja nezavisnosti Kosova i njenog priznavanja od strane Nemačke:

"U ovom trenutku u toku je pisanje rezolucije o Kosovu i postoji ideja da ona tokom ovog meseca bude stavljena na dnevni red sednice Saveta bezbednosti. Da li će već tada biti doneta odluka o konačnom statusu Kosova jeste spekulacija ali mislim da treba da iskoristimo vreme do tada kako bismo diskutovali i došli do zajedničke odluke, a ukoliko dođe do toga, neće nam trebati više od četiri nedelje za usvajanje odluke."

"Ono što je najvažnije jeste da dođe do zajedničke odluke, i da postoji podrška saveta bezbednosti što je od ključne važnosti za stabilnost i bezbednost na Kosovu", kazao je on.

Panama želi da da svoj doprinos tome da za Kosovo i Metohiju bude pronađeno stabilno i dugoročno rešenje, izjavio je Tanjugu potpredsednik Paname i ministar inostranih poslova Samuel Luis Navaro.

Ministar Navaro nije želeo da govori kako će Panama kao nestalna članica glasati u Savetu bezbednosti ukoliko na dnevnom redu bude izjašnjavanje o nacrtu rezolucije koji predviđa nezavisnost Kosova.

U okviru lobiranja za što širu podršku svom planu, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za status Kosova Marti Ahtisari početkom ideće nedelje boraviće u Švedskoj i Nemačkoj a potom će otići u sedište svetske organizacije, izjavio je Tanjugu njegov portparol Remi Durlo.

Ahtisari će u ponedeljak boraviti u Stokholmu gde će učestvovati na sednici švedske Agencije za međunarodni razvoj, koja će biti posvećena Kosovu, objasnio je on. Durlo je rekao da će u utorak Ahtisari boraviti u Berlinu, gde će se sastati sa političkim direktorom i drugim predstavnicima nemačkog MIP-a.

Od srede, Ahtisari će boraviti nedelju dana u Njujorku, gde će u UN-u imati mnoštvo susreta: "Radi se o redovnim aktivnostima izaslanika Ahtisarija. Tokom boravka u Njujorku nisu planirane nikakve posebne sednice Saveta bezbednosti. On će tamo obaviti razgovore sa predstavnicima Sekretarijata UN-a, ali će se sastati i sa pojedinim ambasadorima zemalja-članica SB-a", najavio je Durlo.

On je dodao da će Ahtisarijev zamenik, Alber Roan, u petak otputovati u Zagreb, ali da se još ne zna s kim će razgovarati.

Biserko: Beograd pokušava da podeli Kosovo

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko ocenila je da vlasti u Beogradu pokušavaju da izdejstvuju podelu Kosova.

Biserko je, u intervjuu današnjem "Građanskom listu", rekla da bi bilo pogubno da zapad još jednom izađe u susret Srbiji uvažavajući realnost na terenu, "jer to može trajati u nedogled i na drugim tačkama u Srbiji, ili pak negde drugde u regionu".

"Bilo bi idealno kada bi Beograd bio sposoban da prvi prizna Kosovo i time stvori pretpostavke za bržu normalizaciju odnosa Srba i Albanaca. To bi bila najveća pomoć Srbima koji ostaju da žive na Kosovu", rekla je Biserko.

Ona dodaje da je tako nešto ipak teško očekivati, "s obzirom da aktuelna politička klasa nema ni moralne ni političke pretpostavke za to".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.