Sloga protiv zapošljavanja preko agencija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2016, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sloga protiv zapošljavanja preko agencija

Udruženi sindikati Srbije Sloga neće podržati Zakon o privremenom zapošljavanju radnika posredstvom agencija zato što će on ostaviti puno prostora za manipulacije, a sezonski i privremeni poslovi će za većinu radno sposobnih u Srbiji postati trajno i dugoročno rešenje sa katastrofalnim posledicama.

Dok poslodavci i država tvrde da će se agencijskim zapošljavanjem povećati stopa zaposlenosti, posebno mladih, praksa to demantuje, čak i u okruženju gde je takav zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već donet i usvojen, navela je Sloga u saopštenju.

Prema navodima ovog sindikata, radnici uposleni preko agencija nemaju ista prava kao i radnici sa ugovorom o radu, bilo na određeno ili neodređeno vreme.

Sloga ističe da oni rade isti posao, ali ne i za istu zaradu i nemaju pravo na povoljnosti iz kolektivnih ugovora, kao što su radno vreme, prekovremeni, noćni, rad vikendom i praznicima, godišnji odmor, regres, putni troškovi.

Pored toga, radnici na iznajmljivanje su kreditno nesposobni, a samim tim i onemogućeni u planiranju sopstvenih života, porodice i rešavanja stambenog pitanja, ukazala je Sloga.

Takvim dugotrajnim statusom, zaključila je Sloga, radnici zaposleni posredstvom agencija rizikuju da postanu siromašni u starijoj dobi kada bi penzija trebala da im osigura minimum egzistencije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.