Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodna Evropa: Raštimovani orkestar srpske vlasti

BEOGRAD - Vlast Srbije deluje kao raštimovani orkestar, što se posebno tragikomično očituje od izbijanja globalne ekonomske krize, ocenjuje Slobodna Evropa.

Svetsku finansijsku krizu ovdašnji ministri su još koliko pre samo tri-četiri meseca doživeli kao odskočnu rampu za srpsku privredu.

Katastrofalno nerealne projekcije

Ta raštimovanost je na delu i poslednjih dana povodom donošenja paketa socijalnih mera za spasavanje najsiromašnijih. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Treba li još podsećati na famozne prognoze Dinkića i Đelića o tome da će zapadni investitori od domaćeg finansijskog kraha bežati u investicioni raj zvani Srbija? Ili na rebalans prošlogodišnjeg budžeta i katastrofalno nerealne projekcije na kojima je krojena državna kasa za ovu godinu?

Tek nedavno je srpski politički vrh uvideo da će globalna kriza ipak prodrmati i Srbiju, pa je poslao S.O.S. signal Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Traži tri milijarde evra za ovu i sledeću godinu, ali ne odustaje od smanjenja javne potrošnje.

Država sa najviše vladinih resora na svetu

I dok su je zemlje u regionu i van njega smanjile plate javnih funkcionera i poslanika, srpskoj vlasti ne pada na pamet da učini išta slično. Čak ni da preispita nužnost postojanja svog neslavnog svetskog rekorda - 27 ministarstava.

Mereno veličinom zemlje i brojem stanovnika, Srbija je država sa najvećim brojem vladinih resora na svetu. Svih 27 ministarstava će ostati živa i zdrava, a bogami i čitava armija od 28 hiljada birokrata.

Ministarka finansija Diana Dragutinović i pomisao da neko od njih izgubi svoj takozvani posao naziva "čistkama" i kaže kako je opšte poznato da im ona nije sklona. Dakle, iako jedina firma koja ne zarađuje sama nego parazitira na znoju drugih, država Srbija je najbolji i najbolećiviji poslodavac na svetu.

Solidarni porez - šta je to?

Takozvani "solidarni porez", najavljen pre dva dana, takođe je, uveravaju stručnjaci, zakasnela mera. Pri tome još niko nije ni definisao ko su bogati i koliko ih ima. Niti ko bi taj dodatni porez plaćao - poslodavci ili bogati građani.

I dok država očigledno ne zna šta da radi sa socijalno najranjivijim stanovništvom, a ono je ogromna većina, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije već je uradila lavlji deo posla sa manjim trgovinskim lancima i dobavljačima, koji su pristali da, uz manje marže, otvore takozvane S.O.S. markete u kojima će najsiromašniji osnovne životne namirnice kupovati po znatno, često čak i po 50 odsto, nižim cenama od najjeftnijih proizvoda u regularnim supermarketima.

To će biti slični lanci diskontima koji već odavno postoje u razvijenom zapadnom svetu, u kojima kupuju ne samo siromašni nego svi građani.

Moglo je tako nešto da nastane i u Srbiji da vlast ne štiti domaće monopoliste i svoje finansijere, zaključuje Slobodna Evropa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.