Izvor: B92, 21.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Slobodan mandat - pitanje savesti"

Beograd -- Sudbina SDP-a posle glasanja za ukidanje Zakona o NIS-u ponovo je aktuelizovala pitanje korišćenja poslaničkog mandata.

"Slobodan mandat je pitanje savesti. Poslanik može da glasa potpuno po savesti, bez obzira kakve mu smernice daje partija. To je ostavljeno njemu na dušu, ali on snosi posledice svojih postupaka. Partija kao organizacija koja ima kolektivne, šire ciljeve, zahteva jedan stepen discipline", kaže naučni saradnik Instituta društvenih nauka Vladimir >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Goati.

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić ukazuje na primer koji ilustruje kako slobodno raspolaganje poslaničkim mandatom može biti zloupotrebljeno. Reč je o slučaju nekadašnjeg poslanika Srpske radikalne stranke Živadina Lekića koji je prešao u Pokret snaga Srbije, koji do tada nije bio parlamentarna stranka.

"Pokret snaga Srbije je preko njega htela da uđe u parlament, odnosno da koristi sva prava parlamentarnih stranaka, pa između ostalog i finanasiranje iz budžeta", podseća Čupić.

Profesor smatra da svaki poslanik koga određena partija kandiduje za predstavnika naroda prihvata i neku vrstu ugovora.

"Niko nije poslanika naterao da se kandiduje i pitanje je zašto on to uopšte radi. Zašto poslanici, ako se ne slažu sa nekom odlukom jednostavno ne napuste parlament i ne budu više poslanici", pita Čedomir Čupić.Goati kaže da u razvijenim demokratskim zemljama, na primer Velikoj Britaniji, postoje određene situacije kada partije odlučuju da poslanicima ostave na volju da glasaju kako žele. "To su neka etička pitanja, poput kloniranja ili pitanje braka pripadnika istog pola. Stranke nekada prepuštaju poslanicima da se o takvim pitanjima same izjasne bez partijske direktive".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.