Izvor: B92, 22.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sloboda, pretnje, bombe"

Novi Sad -- Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš kaže da se u Srbiji javna reč još doživljava kao alat za sprovođenje političkih ciljeva.

Kostreš je na okruglom stolu "Sloboda, pretnje, bombe", posvećenom slobodi govora i napadima na novinare i političke neistomišljenike u Srbiji, ocenio "da su zloupotrebe medija u Srbiji počele devedesetih, kada je vladajući režim medije koristio da bi širio ratno-huškačku propagandu i govor mržnje".

"Dalekosežne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posledice takve klime ostavile su traga do danas. Sada smo u situaciji da ministri nogom udaraju novinare i da se za to i ne izvine. Imamo tri nerešena ubistva novinara i brojne napade na predstavnike medija i političke neistomišljenike", rekao je Kostreš.

"Iako država za to nije kriva, sve dok se ne bude obračunala s takvim nasilnicima, ni društvo neće moći da krene napred. Ako javni radnici ne mogu da funkcionišu u državi, kako onda drugi građani mogu to da očekuju?", kaže Kostreš.

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu Stanko Pihler ocenio je da političari u Srbiji "dele vlast kao ratni plen", pa se na isti način dele i institucije i mediji".

"U takvim uslovima ne samo da je potisnuto osećanje za istinu, nego je i sramota. Prema pitanju slobode postajemo sve ravnodušniji. Budući da je istina pretpostavka slobode, ravnodušni smo i prema istini, pa i tiraniji prema onima kojima je stalo do istine", rekao je Pihler.

Šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji rekao je da je "u situaciji kada se novinarima preti ubistvom veoma važna reakcija javnosti i solidarnost, ali je problem u tome što se posle određenog vremena niko ne oglašava po tom pitanju".

Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Milenko Perović rekao je "da je poslednja istina svakog nacionalizma i fašizma smrt, zbog čega je rat emanentna istina svakog nacionalizma i da sve što je drugačije unutar tog tela teži da se uništi".

"Niz događaja u Srbiji, ne samo napadi na novinare, pokazuju povezanost fenomena da na kraju našeg neofašizma nije niz ekscesnih institucionalnih pojava, nego jedna od vodećih političkih paradigmi ovog vremena", rekao je Perović.

Direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenio je da grupacije poput Otačastvenog pokreta Obraz i Nacionalnog stroja "nisu samonikle, već imaju nevidljive mentore".

"Ovo je teško bolesno društvo i država u kojoj se jednom novinaru preti smrću, a drugom podmeće bomba pod prozor. Dok god svaki građanin u Srbiji ne bude zaštićen, neće ni biti slobode za pojedinca. Zato porodica Dinka Gruhonjića mora svakog dana da strepi da li će se on vratiti sa posla živ", rekao je Popov.

Na skupu su govorili i Dinko Gruhonjić, filozof Tomislav Žigmanov i zamenica vojvođanskog ombudsmana Danica Todorov.

Okrugli sto organizovali su Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji i Nezavisno drustvo novinara Vojvodine, uz pokroviteljstvo Skupštine Vojvodine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.