Šljivančanin u zatvoru u Slovačkoj

Izvor: B92, Beta, 18.Dec.2009, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šljivančanin u zatvoru u Slovačkoj

Bratislava -- Slovačka je spremna da primi na izdržavanje kazne zatvora Veselina Šljivančanina, osuđenog u Hagu na 17 godina zatvora zbog slučaja Ovčara iz 1991. godine.

Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji zatražio je od Slovačke da na osnovu sporazuma sa UN-om omogući Šljivančaninu izdržavanje kazne u Slovačkoj. Regionalni sud sada treba da odluči o priznanju presude Haškog tribunala", kazala je televiziji Markiza slovačka ministarka pravde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vjera Petrikova.

Ujedinjene nacije su prema informacijama TV Markiza Slovačku odabrali zbog bliskog jezika i kulture, a za Šljivančanina se sprema ćelija u specijalnom odeljenju slovačkog zatvora Leopoldov.

"Slovačka je spremna da izvrši svoje međunarodne obaveze. Zatvor imamo spreman", kazala je slovačka ministarka.

Šljivančanin bi u Leopoldovu trebalo da izdrži celu kaznu.

Leopoldov je najstariji zatvor u Slovačkoj, a kao zatvor u adaptiranoj nekadašnjoj tvrđavi podignutoj kao odbrana od Turaka Osmanlija funkcioniše već 153 godine.

Ukupno može da smesti 1.502 zatvorenika, a ima 561 stražara i 71 zaposlenog civila.

Leopoldov, kao i češki zatvor Mirov, bili za vreme komunista posebno na lošem glasu i u njih je režim slao najteže kriminalce i političke zatvorenike.

Danas Leopoldov ima biblioteku sa 13.000 naslova, a među slovačkim zatvorima u njemu najviše zatvorenika, čak 80 odsto, ima priliku da nađe posao - prave tepihe, imaju svoju pekaru i rade kao metalostrugari.

Šljivančanin bi u Leopoldov prema navodima slovačke televizije na izdržavanje kazne trebalo da bude prebačen početkom naredne godine.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šljivančanin će služiti zatvorsku kaznu u Slovačkoj

Izvor: SrbijaNet.rs, 19.Dec.2009, 10:05

Veselin Šlivančanin, pukovnik bivše JNA, osudjen zbog zločina počinjenih u Vukovaru 1991. godine, služiće zatvorsku kaznu u Slovačkoj, izvestila je sinoć slovačka televizijska stanica "Markiza". Šljivančanin je, navodi ta TV, pred Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osudjen...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Šljivančanin se seli u Slovačku

Izvor: Radio 021, 19.Dec.2009

Veselin Šljivančanin, pukovnik bivše JNA, osuđen na 17 godina zatvora zbog zločina počinjenih u Vukovaru 1991. godine, izdržavaće kaznu u Slovačkoj. Šljivančanin će biti smešten u posebnom krilu zatvora u Leopoldovu, na jugozapadu Slovačke, gde će odslužiti kaznu, koja mu je izrečena...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.