Izvor: Blic, 13.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slijepčević nije stručan za predsednika USS

Slijepčević nije stručan za predsednika USS

Sudija Dragiša Slijepčević ne samo da ne bi smeo da bude izabran za predsednika Ustavnog suda Srbije, već bi stručna tela morala da preispitaju da li on uopšte može da radi kao sudija, pošto je kao sudija Vrhovnog suda Srbije u nekoliko navrata donosio odluke kojima je oštetio građane i koje nisu bile u skladu sa zakonom, tvrdi za 'Blic' Nebojša Anđelković, advokat jedne od stranaka koju je Slijepčević oštetio. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Anđelkovićev klijent tužio je jednu srpsku i jednu nemačku firmu i dobio novčanu odštetu odlukom Trgovinskog suda 2000. godine. Presudu je potvrdio i Viši trgovinski sud, ali su rešenjem Vrhovnog suda Srbije obe presude ukinute i pored klauzule izvršnosti. Slijepčević je bio sudija izvestilac u tom predmetu, posle čega je slučaj vraćen Privrednom sudu na ponovno razmatranje. Anđelkovićev klijent je ponovo dobio spor, ali kada je stvar opet došla do Vrhovnog suda Srbije, veće kojim je predsedavao Slijepčević preinačilo je presudu.

Odluka je obrazložena stavom da pravosuđe Srbije nije nadležno za slučaj. Šest godina kasnije, klijent Anđelkovića ne može da naplati štetu zbog, tvrdi on, nezakonite odluke Slijepčevića.

- Sudija Slijepčević je naneo štetu mom klijentu jer je još kao sudija izvestilac morao da raspravlja o nadležnosti suda. Da je sud 2002. doneo odluku o tome da nije nadležan, moj klijent je mogao da nastavi parnicu pred drugim sudom - kaže Anđelković.

U međuvremenu, Anđelkoviću su se javili ljudi sa predmetima u kojima ih je, tvrde, oštetio sudija Slijepčević.

Mihajlo Mihajlović, vlasnik preduzeća 'Putogradnja inženjering' iz Novog Beograda, deset godina se spori sa opštinom Inđija oko naknade štete u iznosu od milion evra. Mihajlović je dobio pravosnažnu presudu kojom je opštini naloženo da isplati 80 miliona dinara. Slučaj je stigao do Vrhovnog suda i Slijepčevića kao predsedavajućeg sudskog veća. On je ukinuo odluku o naknadi štete i zatražio novo veštačenje, čime je praktično zaustavio naplatu i otvorio novi spor.

- Ovi, ali i drugi slučajevi pokazuju da Dragiša Slijepčević ne poseduje kvalitete za predsednika Ustavnog suda Srbije - kaže advokat Anđelković.

N. M. J.

VSS podržava Slijepčevića

Sudija Slijepčević nije bio dostupan za komentar, ali u Vrhovnom sudu Srbije kažu da podržavaju sudiju Slijepčevića. Iz VSS poručuju da je neprimereno da stranke koje su izgubile spor osporavaju kandidaturu sudije Slijepčevića na drugu funkciju.

- VSS smatra da je sudija Slijepčević stručan i dostojan dužnosti sudije i predsednika Ustavnog suda - rečeno nam je u Vrhovnom sudu Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.