Izvor: B92, 21.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledi EU-turneja po regionu

Ljubljana -- Šef diplomatije Slovenije najavio je posetu budućih predsedavajućih Evropskoj uniji zapadnom Balkanu.

Ministar spoljnih poslova Dimitrij Rupel juče je u Briselu najavio da će predstavnici četiri buduće predsedavajuće države EU, odnosno Slovenije i budućeg predsedavajućeg trija Francuska-Češka-Švedska, narednih dana krenuti na zapadni Balkan.

Tokom te posete ministri tih zemalja će pokušati da stvore sliku o novim događajima, odnosno o tome >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << šta ih čeka početkom iduće godine.

Rupel je izjavio da se u pregovorima o budućem statusu Kosova rešenje traži u pravcu neutralnog statusa, odnosno uređenja koje ne bi pretpostavljalo bilo kakvo konkretno rešenje statusa, odnosno da se traži rešenje koje bi u vezi sa statusom bilo neutralno.

Komentarišući predlog Beograda da bi Kosovo moglo da dobije status Olandskih ostrva, Rupel je rekao da mu se predlog čini originalnim, ali da ne zna da li će biti primeren, odnosno prihvatljiv za kosovsku stranu.

"Moguće je razgovarati o svim mogućim formulama, ali mi se čini da je bitniji sadržaj, odnosno to da u ponašanju naših kosovskih i srpskih prijatelja očekujemo evropski nivo ponašanja", rekao je Rupel.

On navodi da njega najviše zanima, odnosno brine, zaštita kulturnih spomenika i srpskog stanovništva na Kosovu i dodao da tu treba još nešto preduzeti.

Iako Slovenija 1. januara 2008. preuzima polugodišnje predsedavanje EU, tokom kog će se prioritetno baviti pitanjima koja se tiču Srbije, Srbija u Sloveniji još nema ambasadora.

Kacin: Javnost zrelija i hrabrija od političara

Izvestilac Evropskog parlamenta o napretku Srbije u približavanju EU Jelko Kacin smatra da političari u Srbiji znaju da je Kosovo izgubljeno, ali to ne smeju da saopšte javnosti.

Kacin, koji je i slovenački poslanik u EP, izjavio je, kako prenosi slovenački portal 24ur. com, da su pregovori o Kosovu samo traženje načina kako da političari u Srbiji nađu izlaz za sebe i sačuvaju svoje dostojanstvo.

"Nema političara u Srbiji koji nije svestan da će Kosovo biti nezavisno. Samo niko nema hrabrosti da to jasno kaže srpskoj javnosti", rekao je Kacin posle zasedanja Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, dodavši da je javnost Srbije mnogo zrelija i da je svesna da više nema Kosovo.

Najnoviji predlog Srbije da se pitanje Kosova reši po modelu finskih Olandskih ostrva Kacin je protumačio kao "još jedno jako egzotično rešenje" koje daje Srbija i, kao takvo, potpuno neprihvatljivo za balkansku situaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.