Sledeće nedelje Senat SAD o Kosovu

Izvor: B92, 08.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledeće nedelje Senat SAD o Kosovu

Džozef Liberman

Vašington, Priština -- Gornji dom američkog parlamenta, Senat, počeće sledeće nedelje raspravu o rezoluciji posvećenoj statusu Kosova.

Četvorica senatora - Džozef Liberman, Džozef Bajden, Džon Mekejn i Gordon Smit - u tekstu rezolucije su podržali predlog rešenja statusa Kosova koji je načinio specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari, i naveli da je nadgledana nezavisnost pokrajine jedino moguće rešenje krize.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Oni su, takođe, zatražili od administracije predsednika Džordža Buša da pojača pritisak u Savetu bezbednosti UN kako bi što pre bila usvojena nova rezolucija o Kosmetu, kao nezavisnoj državi, bez promene granica.

Senatori su se istovremeno založili da administracija u Vašingtonu, odmah posle nove rezolucije Saveta bezbednosti, uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom, ali i upozorili vlasti u Prištini da ozbiljno pristupe ispunjavanju demokratskih standarda i obezbede bezbednost za srpsku etničku zajednicu u pokrajini.

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić je za B92 rekao da su albanski kokus i lobisti već uspeli da utiču na američki Senat, i potvrdio je da je rezolucija Senata pripremljena. On navodi da su ti senatori, naročito Liberman, vodeće ličnosti komiteta za spoljnu politiku.

"Taj tekst rezolucije već postoji i to je poslato svim članovima Senata. Očekujem posle praznika vrlo tešku raspravu u Senatu, vrlo je teško predvideti da li će ovo da uspe ili neće, s tim što činjenica da rezoluciju podržavaju vrlo jaka senatora govori puno u prilog tome da je ona najozbiljnija pretnja da se iz američkog Kongresa postigne neki rezultat koji bi podržao nezavisnost Kosova", rekao je Kesić.

Kesić ipak objašnjava da rezolucija Senata u pravnom kontekstu nema težinu zakona, i da zbog toga ne može direktno da utiče na američku spoljnu politiku.

Jeremić: Pokušaćemo da sprečimo usvajanje

Savetnik predsednika Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će vlasti u Beogradu, uz pomoć članova srpskog kokusa i drugih prijatelja, pokušati da spreče usvajanje rezolucije kojom bi američki Kongres podržao nezavisnost Kosova.

Ipak, rezolucija četiri američka senatora kojom se zahteva podrška predlogu izaslanika UN Martija Ahtisartija za nezavisnost Kosova, čak i ako bude usvojena, neće imati obavezujuć uticaj na američku spoljnu politiku, rekao je Jeremić agenciji Beta.

"Posredi su izuzetno uticajni senatori, ali mi se naravno spremamo za odgovor jer smo ovu ofanzivu očekivali", kazao je Jeremić.

Janjić: Ahtisari nije razumeo suštinu

Vreme ne gubi ni Marti Ahstisari koji je argumentaciju da je nezavisnost jedino rešenje za Kosovo „ojačao" i podsećanjem da Srbija mora da promeni stav o Kosovu ako želi u EU.

Ovakav nastup izaslanika UN Dušan Janjić, direktor Foruma za entičke odnose, tumači kao početak Ahtisarijeve direktne borbe protiv Beograda.

On smatra da je povezivanje članstva u Uniji i Kosova u suprotnosti sa pravilima priključivanja EU i da je vrsta pritiska na Srbiju.

"Mislim da se zapravo radi, kao i u slučaju izjava britanskog ambasadora, o vrsti pritiska na Srbiju da ona olakša nastalu situaciju, odnosno blokadu i to pre svega blokadu koja se ispoljava u različitim stavovima zemalja EU", smatra on.

"Ako bi Srbija prihvatila bilo koji oblik nezavisnosti to znači da bi rasprava postala besmislena. Ono što jeste od početka problem jeste da Ahtisari nije shvatio suštinu problema, da je on sve vreme govorio da je njegov zadatak samo da reši problem statusa Kosova, a da uopšte nije razumeo povezanost između statusa Kosova i teritorije Kosova, s jedne, i statusa i teritorije Srbije s druge strane", kaže Janjić.

Prema oceni Janjića, Ahtisarijeva reakcija govori o tome da nije spreman da se pomiri sa činjenicom da je njegov predlog za Kosovo samo jedna od opcija koja će se razmatrati a nikako najbolja.

Njegov stav, kao i stav srpskog premijera Koštunice, jeste dnevnopolitički, ne rešava probleme, već pojačava tenzije, kaže Janjić.

Podsetimo, teza o povezanosti srpskog prihvatanja nezavisnosti Kosova i evropske budućnosti zemlje čula se već nekoliko puta od zvaničnika nekih država članica EU, pre svega predsedavajuće Nemačke.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt, navodno je predložio da se posle gubitka Kosova Srbije ekspresno pridruži Uniji. Ipak, zvaničan stav o tome ne postoji u Briselu, gde još ne postoji ni konsenzus o budućem statusu Kosova.

Kosovski pregovarački tim ide u SAD

Kosovski pregovarački tim boraviće naredne sedmice u Sjedinjenim Američkim Državama gde će učestvovati na međunarodnoj konferenciji "Priprema strategije u prvih 120 dana Kosova", piše kosovska štampa.

Kako prenose mediji, kosovski tim u čijem sastavu će biti i predsednik Fatmir Sejdiu i premijer Agim Čeku učestvovaće na konferenciji na kojoj će biti reči o tranzicionom periodu koji će uslediti nakon donošenja rezolucije o status Kosova.

"Koha ditore" navodi da konferenciju organizuje Fondacija braće Rokfeler, kao i da će njom predsedavati američki izaslanik za status

Kosova Frenk Vizner i nekadašnji predstavnik EU za Kosovo Volfgang Petrič.

Taj list navodi da će na konferenciji biti reči o pitanjima poput pripreme zakonskih okvira za delovanje vlade, decentralizaciji, pravima manjina, ekonomskom razvoju, uspostavljanju regionalnih odnosa i učešću u međunarodnim institucijama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.