Izvor: B92, 28.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sledeće godine novi pasoši

Beograd -- Pasoši SRJ treba da budu zamenjeni novim ispravama Srbije do 31. decembra 2008, kažu u MUP-u Srbije. Samo 11 odsto ima pasoš.

U MUP-u navode da će prve pasoše početi da izdaju u martu i da su tehnički opremljeni da sve pasoše zamene za devet meseci. Novi pasoši ispunjavaće standarde EU, što će Srbiji olakšati pristup "beloj šengenskoj listi". Za sada, prema zvaničnoj statistici, svega 11,24 odsto građana Srbije ima pasoš.

U MUP-u veruju da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su građani obeshrabreni teškim uslovima za dobijanje viza. Novi pasoši, kako veruju, olakšaće dobijanje viza jer će imati automatsko očitavanje podataka i sve neophodne zaštitne elemente.

Do 2009. godine postojaće uslovi da građani Srbije lakše putuju u inostranstvo, kaže sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milorad Todorović.

"Rok za zamenu postojećih putnih isprava je 31. decembar 2008. godine, a planira se izdavanje novih isprava od 1. marta 2008. godine. Moguće je da se u tako kratkom roku zamene sve isprave jer će tehnološki sve biti spremno za tu brzu izradu", tvrdi on.

U MUP-u ne znaju koliko će zamena koštati građane, ali navode da će ubuduće izdavanje pasoša biti jednostavnije. Pasoš će važiti pet godina, a za mlađe od 14 godina dve godine, kaže Todorović.

"Dokumenti, tj. dokazi koji se traže za izdavanja, podnosiće se samo jedanput i to kada se prvi put izdaje putna isprava. A to će značiti, kada u skorije vreme počne izdavanje novih ličnih karata, imaoci tih ličnih karata podnosiće samo zahtev", objašnjava on.

Obrazac pašosa sadržaće prostor za automatsko očitavanje podataka, u koji se unose vidljivi alfanumerički podaci na ispravi, kao i zaštitne elemente, kazao je Todorović.

Ministarstvo inostranih poslova će izdavati diplomatske pasoše, dok će diplomatsko konzularna predstavništva Srbije u svetu izdavati putne listove državljanima koji nemaju pasoš da se vrate u zemlju.

U septembru novi sastanak

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević pohvalila je MUP što je na vreme dostavio predlog zakona u skupštinsku proceduru, navodeći da to predstavlja značajan pomak ka EU.

"Mi 13. i 14. septembra imamo veliki sastanak Stalnog unapređenog dijaloga upravo posvećen pravosuđu i unutrašnjim poslovima. I ovo je prva stvar sa kojom možemo da se pohvalimo na jednom takvom sastanku. Sastank će označiti početak razgovora o 'beloj šengen listi'", rekla je ona.

Sastanak se održava pred godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Predlog zakona o putnim ispravama trebalo bi da bude na dnevnom redu parlamenta već početkom septembra. Da bi Srbija zaista dospela na "belu šengensku listu", MUP Srbije mora da do kraja godine, pored zakona o putnim ispravama, Skupštini dostavi i zakon o azilu, zakon o strancima i zakon o granicama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.