Izvor: B92, 01.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slede pregovori sa EU

Beograd -- Nakon problema u pregovorima sa MMF-om, ni pregovori o pridruživanju sa Evropskom unijom, koji počinju za sedam dana, neće teći glatko.

Naime, u prvoj polovini decembra glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla Del Ponte dolazi u Beograd, nakon čega će sačiniti izveštaj o saradnji SCG sa Tribunalom, koji će podneti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Na osnovu tog izveštaja Evropska komisija će odlučiti da li da nastavi pregovore sa državnom zajednicom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili da ih prekine, kaže potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus.

"Sa stanovišta moje uloge kao potpredsednika Vlade, ja činim sve da nadležne službe urade svoj deo posla, ali na kraju krajeva, ja ne kontrolišem te nadležne službe i ne mogu sada da vam kažem koliko se one trude ili ne. Formalno ja sam dobio izveštaj da se one trude da završe taj posao, moguće je da se trude, ali ono što se računa to su rezultati, a ne šta se radi i koliko se radi. Dok nema rezultata, niko neće ozbiljno da promeni mišljenje o toj saradnji sa Haškim tribunalom", smatra Labus.

Usaglašena politička platforma

Ipak, pregovarački tim SCG za priključenje Evropskoj uniji usaglasio je danas političku platformu pred pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Miroljub Labus rekao je novinarima posle sastanka da su usaglašena preambula platforme i poglavlja o političkom dijalogu, regionalnoj, finansijskoj i ostalim oblicima saradnje. "Svima je stalo da pregovori počnu. Bilo je otvorenih pitanja oko usaglašavanja platforme za zajedničke nadležnosti. Uspeli smo doći do razumnog rešenja. Sa tog stanovišta neće biti nikakvih problema da se započnu pregovori", rekao je Labus.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović istakao je da je u platformi potvrđena izvorna nadležnost država-članica. "Samo ono što je dogovoreno i obostrano usaglašeno može predstavljati stav državne zajednice. To je za nas veoma značajan princip, koji između ostalog potvrđuje da se u pregovore ulazi uz puno poštovanje mehanizma dvostranog koloseka", ocenio je Vlahović.

Ministar spoljnih poslova SCG Vuk Drašković rekao je da je danas razmatrano samo ono što je apsolutno zajedničko Srbiji i Crnoj Gori u kretanju ka Briselu.

Drašković: Srbija i Crna Gora, to stalno ponavljam, bile su zajedno i kada nisu bile zajedno. Tako da će Srbija i Crna Gora biti zajedno i kada ne budu zajedno. (smeh među učesnicima)

Vlahović: To nije bio Šekspir.

I problemi unutar SCG

Pregovore sa Unijom dodatno komplikuju odnosi između država-članica.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je u intervjuu Radiju Crne Gore rekao da će se povući iz politike, ukoliko na referendumu ne pobedi opcija nezavisne države. "Ukoliko se dogodi kojim slučajem da na demokratskom referendumu pobedi druga opcija, onda mislim da bi jedini demokratski odgovoran gest bio ustupiti mesta onima koji su se zalagali za tu opciju, jer njima pripada da vode takvu Crnu Goru. Dakle, ja i dalje verujem da je to nemoguće, verujem da u Crnoj Gori postoji indenpendistička većina i verujem da će Crna Gora na referendumu odlučiti u korist nezavisnosti", kaže Đukanović.

Miroljub Labus kaže da je najbolje da se u Crnoj Gori referendum o državnom statusu održi što pre: "Neka idu na referendum i neka nas obaveste koji je rezultat. Posle toga da znamo šta da radimo, pošto mi u Srbiji očigledno ne želimo sami da donesemo odluku o svojoj sudbini. To nije nikakav cinizam, to je moje razočarenje u našu političku i opštu javnost, da mi nećemo svoje stvari sami da uredimo, nego ili odlažemo ili hoćemo neko drugi o njima da odlučuje. I onda će Crna Gora i Crnogorci da odluče u aprilu šta će biti sa srpskom državom, da li će Srbija da ima državu ili neće, ali to je realnost."

Zvanična Podgorica najavila je da organizovanje referenduma neće biti odloženo zbog početka pregovora o budućnosti Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.