Slavlje demokrata

Izvor: Politika, 03.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavlje demokrata

Rezultate izbora u sedištu DS-a čekalo maltene pola vlade, kao i brojni umetnici

Ako saopštenje portparola Demokratske stranke Jelene Marković, pola sata nakon zatvaranja biračkih mesta, da je Boris Tadić pobedio u dijaspori, i nije bilo dovoljno da se nasluti izborni rezultat u zemlji, vest o otkazivanju ranije zakazanog učešća u televizijskim emisijama predstavnika Srpske radikalne stranke, koja je ubrzo zatim stigla, bila je prvi ozbiljniji nagoveštaj da izborni štab >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << demokrata ima razloga za radovanje.

Ipak, partijski funkcioneri demokrata i tada su bili sasvim oprezni, pa je Dragoljub Mićunović na pitanje predstavnika „sedme sile” o eventualnoj pobedi Tadića, odgovorio „još se ne zna”.

Prve procene rezultata, ipak, nisu došle iz štaba DS-a, već iz stranke G17 plus, koja je na osnovu svog reprezentativnog uzorka i po metodologiji koju primenjuje i Cesid, nezvanično izvestila o Tadićevoj prednosti. To je ubrzo nagovestio i Dragan Šutanovac, ministar odbrane i potpredsednik DS-a, koji je u prolazu okupljenima poručio: „Ljudi, osmeh na lice” i dodao da se nikada nije osećao bolje. Na to se nekome od Tadićevih pristalica otela opaska: „Voleo bih da sam sada kod radikala”, što je Oliver Dulić, predsednik Skupštine Srbije, propratio zbunjenim izrazom lica.

Jelena Marković već nije skrivala euforiju. „Pobedili smo, šta da vam kažem”, dobacila je novinarima. Oprezniji od njih bio je Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, koji je rečima „rano je” smirio eventualno prerano slavlje. Najraspoloženiji je bio poslanik DS-a Srđan Milivojević koji se pojavio sa šalom u bojama Demokratske stranke na kojem je pisalo „pobeda”. On se kasnije našalio na račun kandidata SRS-a, rekavši: „Isti ovakav ima i Toma, samo na njegovom piše ’penzioner’”. Milivojević je pobedu Tadića proslavio i pištaljkom, simbolom Otpora, čiji je jedan od lidera bio. Majicu sa Tadićevim imenom nosio je Milan Veruović, nekadašnji telohranitelj Zorana Đinđića.

Za razliku od prvog kruga izbora, kada su demokrate pratile rezultate u palati „Ušće”, sinoć je izborni štab bio smešten u Krunskoj ulici, na neuporedivo manjem prostoru. Zbog ogromnog broja u kojem su se tu našli, poslenici javne reči bili su prinuđeni da se na različite načine dovijaju da bi valjano obavili posao. Tako su pojedini, uglavnom inostrani izveštači, sedeli na podu. Jelena Marković je objasnila da su sve dosadašnje pobede i uspesi DS-a proslavljeni u Krunskoj i da su demokrate emotivno vezane za to mesto.

U Krunskoj je sinoć bila i majka Borisa Tadića Nevenka, kao i potpredsednik vlade Božidar Đelić, ministri Saša Dragin, Milica Čubrilo, Mlađan Dinkić, Ana Pešikan, Dušan Petrović, Voja Brajović, Slobodan Milosavljević, Dragan Đilas, saradnici Borisa Tadića iz zgrade Predsedništva Srbije, zatim Ružica Đinđić, Živorad Kovačević, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Rajko Đurić, predsednik Unije Roma Srbije. Umetnici koji su podržali kandidata DS-a uglavnom su ostali na ulici, ispred sedišta stranke, a među njima su bili Gordan Kičić, Sergej i Branislav Trifunović, Srdan Golubović, Branko Cvejić, Zoran Cvijanović, Bajaga, Bora Dugić, Vida Ognjenović i drugi. U masi koja se okupila na ulici bili su i nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas i Aleksandar Timofejev, direktor Televizije Studio B.

A. Marinković

[objavljeno: 04/02/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.