Slavica Đukić-Dejanović: Dogovor neće radikali

Izvor: Politika, 02.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavica Đukić-Dejanović: Dogovor neće radikali

– Imali smo mogućnost da biramo da parlament uopšte ne radi ili da primenimo Poslovnik i obezbedimo rad i od ove dve loše solucije izabrali smo manje lošu – kažnjavanje radikala isključenjem sa sednice – kaže Slavica Đukić-Dejanović, predsednik Narodne skupštine Srbije u intervjuu „Politici”, objašnjavajući da je problem rasporeda mesta postao nerešiv. Ona dodaje da je činila sve što je mogla da sa radikalima razgovara i nađe kompromisno rešenje, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „jednostavno, s druge strane nije bilo dobre volje”.

Oni optužuju vas da ste smislili scenario da ih izbacite iz parlamenta?

Taman posla. To što najveća opoziciona poslanička grupa ne učestvuje u radu doživljavam kao lični neuspeh. Mislim, međutim, da su oni smislili način da zadaju udarac naporima da zasedamo u lepom zdanju, da se bavimo zakonima, koji su zaista važni za građane Srbije. Moj utisak je da je njihova strategija – biti različit od drugih i nje se drže. Mnoge napore sam činila, od poziva telefonom do javnih sugestija, da se pismeno obrate Administrativnom odboru i da navedu razloge nezadovoljstva...

S kim ste razgovarali?

Razgovarala sam sa Draganom Todorovićem, ali i sa Filipom Stojanovićem, koga radikali u poslednje vreme šalju na sastanke šefova poslaničkih grupa. Stojanović ne učestvuje u tim razgovorima, ali sve beleži i prenosi svojoj poslaničkoj grupi. Zamolila sam i gospođu Vjericu Radetu da nađemo rešenje, razgovarala sam sa svakim od njih koga sam srela i molila da učine nešto da prelazak u Dom Narodne skupštine ne prate bilo kakvi sukobi...

Da li su se odazivali pozivima?

Nisu. Jednom su mi obećali da će doći, pa smo ih Nada Kolundžija, šef poslaničke grupe ZES-a, Nenad Konstantinović, predsednik Administrativnog odbora, i ja čekali, ali nisu došli. Sve sam to činila, jer sam čula govorkanja da radikali nisu zadovoljni rasporedom mesta, iako je troje njihovih uglednih članova bilo na sednici Administrativnog odbora kada je doneta odluka o rasporedu sedenja i ni reč nisu rekli o tome. Oni su prosto hteli da šalju neke svoje poruke i, možda, da izvrgnu neizvesnosti proceduru za koju se zalažemo, a parlamentarna demokratija znači poštovanje procedure.

Kad ste poslednji put razgovarali?

Posle prvih isključenja rekla sam Draganu Todoroviću da ga pozivam na razgovor i da ga molim da narednog dana bude radna atmosfera. Odgovorio mi je samo da je održana sednica Administrativnog odbora bez kvoruma na kojoj su im utvrđene novčane kazne. Proverila sam, to nije bila istina. Prosto, ta naša komunikacija je neiskrena, ali, znate šta, svi poslanici i sve poslaničke grupe imaju pravo na svoj odnos prema parlamentarnom životu i poslaničkoj funkciji, a postoje mediji i prenosi, što je dobro, da građani vide kako mi radimo.

Kazne teku, ali hoćete li razgovarati sa radikalima, jer bi problem mogao da se ponovi i kad kazne isteku?

Hoću. Moja obaveza je da razgovaram.

Nema šanse da im se, na primer, daju mesta koja traže?

Ne, niti to mogu. Administrativni odbor je jedini koji može da odredi mesta za sedenje. Ja mogu da učestvujem u traženju kompromisa, ali neko mora da pokrene inicijativu. Ne mogu ja da pokrenem inicijativu pred odborom, zato što su radikali nezadovoljni. Njihovo je da nešto predlože, a ja ću se vrlo rado angažovati da sednemo, da razgovaramo i da vidimo šta je realno izvodljivo. Ipak, moj utisak je da oni poručuju kako ih ima 78, a ne 57, odnosno da je sve ovo što se događa i dalje sukob bivših i sadašnjih radikala.

Mirjana Čekerevac

[objavljeno: 03/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.