Slavica Đukić Dejanović: Apsolutno sam protiv ukidanja prava na abortus

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Dec.2016, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavica Đukić Dejanović: Apsolutno sam protiv ukidanja prava na abortus

Ministarka bez portfelja za demografiju i populacionu politiku i funkcionerka Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine ponovo je negirala autentičnost izjave koju joj je pripisao jedan tabloid o formiranju saveta za borbu protiv abortusa. Ona je u emisiji Pravi ugao RTV-a izjavila da sumnja da iza svega stoji "zla namera onih koji su interpretirali novinski tekst, koji je moguće i iz zablude tako napisan, jer je u pitanju mladi novinar".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Šokirana sam takvim insinuacijama. Nikad nisam iznela stav koji bi bio protivan najelementarnijem pravu žene da odlučuje o tome da li će prekinuti trudnoću. Apsolutno sam protiv ukidanja tog prava žene", istakla je ona.

Upitana kako je onda došlo d greške u interpretaciji, rekla je da sigurno nije bila neprecizna u izjavi koju je dala, ali da je pogrešno interpretirana.

"Takvog tela koji bi se bavio odgovaranjem žena od abortusa ne može biti. Žena sama donosi tu odluku. Međutim, ono što je ideja jeste da devojčice moraju da budu informisane o reproduktivnom zdravlju i o tome da smo na vrlo visokom mestu po broju trudnoća maloletnica", kazala je Đukić Dejanović.

Komentarišući ogromne razlike u statističkim podacima o prekidu neželjenih trudnoća koje je prezentovala u javnosti, u odnosu na one kojima raspolaže Institut za javno zdravlje Batut, ministarka je kazala da je cifru od 200.000 abortusa godišnje iznela na osnovu podataka Instituta društvenih nauka. Na primedbu da je takvih prekida trudnoće, po informacijama iz Batuta, oko 12.000 i da je među njima najviše udatih žena koje već imaju decu – ona je navela da se u Batutu prijavljuju prekidi trudnoće, ali da nije izvesno da li se sve prijavljuje, jer, kako je navela, od 90-ih godina abortusi se obavljaju i u privatnim klinikama.

Upitana da li time optužuje privatnu praksu da krši zakon, jer je prijava prekida trudnoće i njihova zakonska obaveza, Slavica Đukić Dejanović je rekla da nikog ne optužuje, već da "treba videti na koji način Batut prima te prijave". Dodala je da je dobila podatke i pojedinih stručnjaka da je broj abortusa i veći od procena Instituta društvenih nauka.

"Ali, kad je reč o prijavama, nije tu reč samo o abortusima, nemao mi ni sve prijave mentalnih bolesti iako zakon to nalaže, a to se dešava zato što ti mehanizmi prijavljivanja nisu podložni određenim proverama, što mora se promeni", ukazala je ona.

Upitana čija je ideja bila da se u Srbiji formira savet po ruskom modelu koji bi se bavio abortusima, ministarka je rekla da je njoj bilo upućeno takvo pitanje, ali da je ona rekla da Srbija ne može da primeni takav model jer su okolnosti drugačije.

Upitana da li smatra da bi u takvom savetu trebalo da bude i svešteno lice i zbog čega, odgovorila je da je ona iznela poziv "svim dobronamernim pojedincima i ostalima koji će da rade na pronatalitetnoj politici i koji mogu da doprinesu". Na opasku da se stav crkve o abortusu ne bazira na nauci, ona je kazala da crkva ne može da da naučni doprinos u tom pogledu, ali da može da intenzivira savetovališni rad, ali da "nikom ne pada na pamet da dira u pravo žene da odlučuje o abortusu, već da je bitno da se ona upozna sa mogućim posledicama svoje odluke".

Gvoreći o aktivnostima koje će voditi nedavno formirani vladin Savet za populacionu politiku, na čijem čelu je premijer Aleksandar Vučić, Slavica Đukić Dejanović je navela da u Savetu sedi nekoliko ministara, predstavnik SANU i statističari, te da će prvi posao biti analiza postojeće strategije za podsticanje rađanja.

"Najpre pravimo presek stanja, zatim nadogradnju te strategije iz 2008. godine, a potom idemo na pilot projekte, kojih će biti četiri i sprovodiće se u nekoliko opština u različitim krajevima Srbije koji imaju svoje specifičnosti kad je reč o demografskoj slici. Ideja ovih projekata je da se merama zdravstvene zaštite, obrazovanja iz reproduktivnog zdravlja, uključivanjem oba partnera u odgoj deteta i drugim – napravi model koji će se kasnije primenjivati u tim sredinama", navela je ona.

Dodala je da su različiti modeli delovanja neophodni jer problem sa natalitetom nije karakteristična samo za ekonomski nerazvijene sredine ili siromašniju populaciju, već i za obrazovani i ekonomski nezavisna sloj stanovništva.

Upitana kako se uz brigu za populacionu politiku uklapaju aktuelne zakonske izmene kojima se ukida pravo na povraćaj PDV-a na opremu za bebe, ministarka je kazala da te zakonske izmene neće važiti dok na snagu ne stupe odredbe zakon o finansijskoj podršci porodici, a koje će omogućiti da umesto povrata PDV-a, porodice dobiju određenu sumu novca jednokratno uz roditeljski dodatak.

Odgovarajući na pitanje na koji način mogu da se sprovedu proklamovane ideje o osnaživanju porodica i žena, skraćenog radno vremena za majke, olakšica na poslu za očeve..., ako u stvarnom životu imamo situacije da zakon o radu ukida neka stečena prava radnika, da radnici nose pelene tokom radnog vremena i da se sve svodi na borbu za posao i profit – Đukić Dejanović je ocenila da poslodavci jesu tu zbog profita, ali da korporativna odgovornost takođe treba da bude tema.

"I naši poslodavci se moraju suočavati s tim da im trebaju motivisani i zadovoljni radnici i da nam je to svima zajednički interes", smatra ona.

Na pitanje da li je razmišljala o tome da bi u Savet za populacionu politiku mogao da bude uključen i zaštitnik građana, ministarka je rekla da bi to bio sukob interesa jer on treba da kritikuje savet ako ne radi dobro i iznosi sugestije i analizira ono što smatra da je na štetu prava građana. Dodala je,međutim, i da joj nije jasna "njegova kandidatura za predsednika dok je na tom mestu".

Moje srce ne kuca za Jeremića

Govoreći o nagoveštaju lidera SPS Ivice Dačića da bi ta partija mogla da podrži zajedničkog predsedničkog kandidata samo ako bi to bio Vučić, Slavica Đukić Dejanović je kazala da ne bi iznosila zaključke na kojeg kandidata Dačić misli, ali da je sasvim logično da se u SPS razmišlja o podršci zajedničkom kandidatu ako se takav dogovor postigne na nivou vladajuće koalicije.

"Meni je zamislivo da to bude i Vučić, ali treba da čujemo šta on misli o tome", dodala je ona.

Povodom ocena nekih socijalista da bi SPS morao imati svog kandidata na predsedničkim izborima, rekla je da se o svim stavovima treba argumentovano razgovarati na stranačkim organima.

Upitana da li je isključena podrška SPS Tomislavu Nikoliću, ocenila je da u slučaju dogovora stranaka iz Vlade oko jednog kandidata, "on neće biti kandidat jedne partije ili neko ko se samokandidovao, već zajednički kandidat".

A na pitanje da li "srce socijalista možda kuca za Vuka Jeremića" kao potencijalnog kandidata, odgovorila je: "Moje ni malo. Ne vidim ga kao kandidata iza kojeg bi stala SPS".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.