Izvor: B92, 15.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupštinski odbor o radu MUP-a Srbije

Beograd -- Ministar policije Dragan Jočić podneo je članovima Odbora Skupštine Srbije za bezbednost izveštaj o radu MUP-a.

Građani Srbije danas se osećaju bezbednije nego prošle godine, izjavio je ministar policije Dragan Jočić podnoseći izveštaj o radu MUP-a Srbije od marta do oktobra ove godine, od kada je on na njegovom čelu. Ukupan broj krivičnih dela povećan je za 15,4 odsto, ali, kako kaže ministar Jočić, ta statistika nije realan odraz stanja, jer je proše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine bila akcija Sablja.

Posle razbijanja "zemunskog klana" u Srbiji ne postoji ni jedna slična tako opasna organizovana grupa kriminaca, ali se u Beogradu suočavamo sa oružanim obračunima kriminalaca na javnim mestima. Jočić je rekao i da policija preduzima sve raspložive mere kako bi se ovi obračuni što efikasnije suzbili. Pored toga, rasvetljavanje nerešenih ubistava iz prethodnog perioda prioritet je MUP-a Srbije - kaže Jočić: "To su ubistva pre svega, Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, bivšeg ministra odbrane Pavla Bulatovića i bivšeg pripadnika RDB-a Momira Gavrilovića. Da bi se ona rešila, neophodna je saradnja MUP-a, ovde mislim na upravu kriminalističke policije, upravu za borbu protiv organizovanog kriminala, vojnih obaveštajnih struktura i civilnih obaveštajnih struktura, misleći na BIA-u. Ova je saradnja uspostavljena, ona postoji i funkcioniše".

Zamerke na izveštaj imali su članovi Odobra iz Demokratske stranke, SPO kao i radikali. Poslanik DS-a Dragan Šutanovac kaže da izveštaj nema odgovore na mnoga pitanja koja interesuju građane: "Prvo, interesuje me zbog čega u ovom izveštaju nema ni reči o 600 kilograma heroina, da li ste utvrdili da je neko preneo tih 600 kilograma preko Drine na leđima, ili je to uništeno. Takođe, mislim da je ovde moralo da stoji malo ozbiljnije obrađen problem paljenja džamija, pre svega u Beogradu. Takođe, nema reči o aferi šećer. Ja da sam ministar ne bih dozvolio da ovakav izveštaj dođe ovde, bez sveobuhvatne informacije o aferi šećer. Zbog toga, gospodine ministre, slušajte", kazao je Šutanovac.

Govoreći o obračunima na ulicama Beograda, šef beogradske policije Milan Simić kazao je da se može očekivati nastavak tih obračuna. "Imamo operativna saznanja koja nam ukazuju na moguće izvršioce, ali takodje imamo problem što žrtve u tim krivičnim delima uglavnom izbegavaju saradnju sa policijom", rekao je Simić.

Jočić je odbacio medijske najave da je formiranje nove antiterorističke jedinice povampirenje Crvenih beretki. Jedinica za specijalne operacije ne postoji niti će postojati, a borba protiv terorizma, koju treba da vodi policija, obuhvata forimranje organizovanih stručnih, elitnih jedinica, objašnjava Jočić: "Mi sada imamo mnogo jedinica na području i u vojsci i u policiji. Ne dao bog da nešto dođe, što je terorizam, kako bi dejstovale te jedinice, koja bi bila njihova nadležnost i ko bi sprovodio komandu. To je ono pitanje koje smo postavili, ne zato da bi nekog povampirili. Niko se više ne može povampiriti u tom smislu, jer svi oni koji rade u MUP-u, u PTJ-u i SAJ-u jesu časni i pošteni policajci".

Ministar policije je kazao da se o formiranju nove policijske antiterorističke jedinice razmišlja jer je potrebno koordinirati rad postojećih jedinica za borbu protiv terorizma: "Ako bi došlo do terorističkih napada postavlja se pitanje kako bi dejstvovale te jedinice i ko bi njima komandovao. Mi ne želimo nikoga da povampirimo, a pripadnici MUP koji rade u antiterorističkim jedinicama su pošteni ljudi. Da nije tako verovatno bi prethodna vlada ukazala na one koji su počinili zlodela", rekao je Jočić.

On je dodao da u Vojsci, kao protivterorističke deluju 72. specijalna brigada, 63. padobranska brigada i Kobre, dok u policiji tu namenu imaju jedinice u Žandarmeriji i Specijalna antiteroristička jedinica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.