Izvor: B92, 21.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupštinski mandati naši nasušni

Beograd -- Poslanici u Skupštini Srbije uskoro najverovatnije više neće moći da menjaju izbornu volju prelaskom iz stranke u stranku.

Iako prema tumačenju Ustavnog suda mandat pripada narodnom poslaniku, stučnjaci smatraju da postoji način da se ubuduće spreči trgovina poslanicima.

Slučaj narodnog poslanika Živadina Lekića koji je prvo napustio poslanički klub Srpske radikalne stranke, zatim oko mesec dana proveo kao nezavisan poslanik, da bi zatim pristupio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pokretu snaga Srbije i time partiji Bogoljuba Karića omogućio status parlamentarne stranke, naterao je predstavnike pozicije i opozicije u skupštini da krenu u borbu protiv trgovine mandatima.

Šefovi poslaničkih grupa i predsednik skupštine dogovorili su se da izmene zakon o izboru narodnih poslanika kako bi onemogućili neverne narodne predstavnike da menjaju izbornu volju građana: "Skupština svakako ne može da donese odluku kojom će mandat vratiti stranci. dakle ne može da donese odluku koja će se eksplicitno kositi sa odlukom Ustavnog suda, s jedne strane. S druge strane skupština može da donese i u izborni zakon unese izvesna ograničenja u raspolaganju mandatom", kaže Marko Blagojević iz Centra za slobodne izbore i demokratiju.

Prema pretpostavkama Blagojevića, Skupština bi na taj način na mala vrata mogla da pomiri tvrdo tumačenje Ustavnog suda po kome je mandat vlasništvo poslanika dok postoji aktuelni skupštinski saziv i stav stranaka da građani glasaju za stranke a ne za ličnosti: "Mogu doneti odredbu kojom on može da napusti stranku, pri tom bi zadržao mandat, ali ne bi imao pravo da da se priključi nekoj drugoj stranci ili nekoj dugoj ako nije već parlamentarna, zato što ili nije učestvovala na izborima jer je nova stranka ili je učestvovala ali nije osvojila dovoljno glasova da bi imala svoje predstavnike u skupštini".

U gotovo svakom sazivu Skuštine Srbije, od uvođenja višestranačja, bilo je prelazaka poslanika iz stranke u stranku, što je ponekad uticalo i na trajanje Vlada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.