Skupština završila sednicu, nastavak u ponedeljak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština završila sednicu, nastavak u ponedeljak

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras raspravu o amandmanima na Predlog zakona o Visokom savetu sudstva, a rad će nastaviti u ponedeljak 1. decembra, kada bi trebalo da raspravljaju o amandmanima na Predlog zakona o javnom tužilaštvu.

Na taj predlog zakona podneta su 32 amandmana, od kojih je Vlada prihvatila 12.

Predlog zakona o javnom tužilaštvu predviđa postojanje više vrsta tužilaštava i njihovu hijerarhiju, zatim vrednovanje i disciplinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odgovornost tužilaca i njihovih zamenika.

Javno tužilaštvo Srbije, prema tom predlogu, činiće republičko javno tužilaštvo, apelaciona javna tužilaštva, viša javna tužilaštva, osnovna javna tužilaštva i javna tužilaštva posebne nadležnosti - tužilaštvo za organizovani kriminal i tužilaštvo za ratne zločine.

Predviđeno je da javnog tužioca bira Skupština na predlog Vlade, na period od šest godina, a zakonom se predlaže da listu kandidata za javnog tužioca sačinjava Državno veće tužilaca.

Takođe, predviđa se da o prvom izboru zamenika javnog tužioca na tu fumkciju odlučuje parlament, na predlog Državnog veća tužilaca, dok za trajno obavljanje funkcije, zamenike javnog tužioca bira Državno veće tužilaca, koje odlučuje i o njihovom izboru u drugo javno tužilaštvo.

O prestanku funkcije tužilaca odlučuje parlament, a o prestanku funkcije zamenika tužilaca Državno veće tužilaca.

Predlogom zakona je predviđen princip samostalnosti tužilaca i zamenika tužilaca u obavljanju tih funkcija, zabrana svakog uticaja izvršne i zakonodavne vlasti na njihov rad, ali i disciplinska odgovornost tužilaca i njihovih zamenika u slučaju nesavesnog i nestručnog rada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.