Izvor: B92, 14.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština, za sada, samo o Vladi

Beograd -- Socijalisti i radikali odustali od objedinjene skupštinske rasprave o Vladi i Kosovu, tema Kosovo ostavljena za kasnije.

Skupština Srbije usvojila je izmene zakona o zaštitniku građana, o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i o Državnoj revizorskoj instituciji, čime su ti propisi usklađeni s novim ustavom. Sledeće nedelje na dnevnom redu treba da se nađe predlog bužeta za 2007.

Osim toga, uskoro će se na dnevnom redu naći inicijativa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije. Posle prvobitnog nesporazuma, socijalisti i radikali dogovorili su se da traže vanredno zasedanje Skupštine samo s temom izglasavanje nepoverenje Vladi, a da Kosovo ostave za kasnije.

Predsednik parlamenta Oliver Dulić izjavio je da će sednicu o poverenju Vladi zakazati tek pošto bude usvojen budžet za 2007. "Nisam obavezan da stavljama na dnevni red onu inicijativu koja prva stigne. Hteo bih da se dogovorim s predsednicima poslaničkih grupa, ali mislim da je razumno da prvo raspravljamo o budžetu, a potom o poverenju Vladi. To je razumno zato što državi treba budžet da bi ljudi imali plate, penzije i ostalo", kaže Dulić.

Socijalisti navode da oni kao opozicija imaju obavezu da ruše Vladu. Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, međutim, navodi da će socijalisti, ako situacija oko Kosova to bude zahtevala, zaboraviti da im je zadatak da ruše Vladu.

"Motivi SPS-a nisu vezani za državnu politiku vezanu za Kosovo, SPS podržava pregovarački tim i ono što je premijer s predsednikom Rusije uradio na očuvanju državnog jedinstva i očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije", kaže Dačić.

Iako je lider radikala Tomislav Nikolić prethodnih dana bio kategoričan u vezi sa održavanjem sednice na kojoj bi bile dve tačke dnevnog reda, Kosovo i Vlada - ili ništa, juče je promenio stav. Sada Srpska radikalna stranka pristaje i na glasanje samo o poverenju Vladi.

"Malo sam preglasan u stranci, a mislim da sam i uvažio razloge koje su mi iznosili prijatelji u stranci zato što je ovoga trenutka važno da ukažemo na to šta se sada dešava. Presuda koja je u međuvremenu stigla iz Haga možda samo potvrđuje našu priču da ova vlada mora odmah da bude zaustavljena u načinu na koji sarađuje s Haškim tribunalom. Ima svega pomalo, ja i sada mislim da je trebalo da objedinimo te dve rasprave, ali što kaže naš narod: 'Bolje išta nego ništa'", kaže Nikolić.

Nikolić navodi da je svestan da u ovom trentuku Vlada nije ugrožena, ali da pokretanje rasprave duguje svima koji su na haškim optužnicama.

Radikali posle rasprave neće imati pravo da u narednih 180 dana pokreću pitanje poverenja Vladi.

Skupštinu, sem bužeta, očekuje ispunjavanje obaveze iz Ustavnog zakona. Iako je Oliver Dulić najavio da će predsednik Srbije poslati spisak kandidata za sudije Ustavog suda, to se nije dogodilo do kraja jučerašnjeg radnog dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.