Izvor: Blic, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština usvojila zakone koji omogućuju izbore

Skupština Srbije usvojila je posle ponoći zakone o osnovama uređenja službi bezbednosti, spoljnim poslovima, odbrani i Vojsci Srbije. Ti zakoni, uz ranije usvojene zakone o predsedniku i izboru predsednika Republike, omogućavaju raspisivanje predsedničkih izbora.

Sva četri zakona usvojena su većinom glasova, a time je završena dvodnevna sednica, koja je trajala 14 sati. Danas je na dnevnom redu predlog zakona o budžetu.

Zakon o vojsci uređuje sistem odbrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije kao samostalne države. Taj zakon utvrđuje nadležnosti državnih organa i Vojske Srbije. Zakon definiše prava i dužnosti državnih organa, autonomnih pokrajina, lokalne samouprave, građana, privrednih društava i drugih lica u odbrani zemlje.

Zakon o osnovama uređenja službi bezbednosti koji utvrđuje postojanje Bezbednosno-informativne agencije (BIA), kao posebne organizacije i Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije, kao organa uprave u sastavu Ministarstva odbrane.

Tim zakonom uređuju se osnove bezbednosno-obaveštajnog sistema, usmeravanje i usklađivanje rada službi bezbednosti i nadzor nad njihovim radom.

Zakon o spoljnim poslovima uređuje odnose i postupanje državnih organa u oblasti spoljne politike i međunarodnih odnosa. Zakon precizira da Ministarstvo spoljnih poslova sprovodi spoljnu politiku Srbije koju, na predlog ministarstva, utvrđuje vlada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.