Skupština usvojila zakon o radu, strah od prinudnih odmora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2009, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština usvojila zakon o radu, strah od prinudnih odmora

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je dopunu zakona o radu koja omogućava da poslodavac radnika pošalje na plaćeni prinudni odmor duži od 45 radnih dana. Usvajanjem amandmana SPS-a, odluku o prinudnom odmoru poslodavac donosi uz saglasnost ministra, koji će prethodno tražiti mišljenje sindikata.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas dopunu Zakona o radu koja predviđa mogućnost upućivanja zaposlenih na plaćeno odsustvo zbog privremenog prekida rada ili smanjenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obima rada na period duži od 45 dana.

Dopunom je predviđeno da plaćeno odsustvo može da traje duže od 45 dana, a za to vreme će se isplaćivati 60 odsto prosečne zarade ostvarene u poslednja tri meseca.

Manje takse na patente

Poslanici su danas usvojili i izmene i dopune zakona o administrativnim taksama kojim se predviđa smanjenje pojedinih taksi za 50 odsto.

To se odnosi na takse za priznanje patenta, malog patenta, topografije integrisanog kola, prava na dizajn za fizička lica, takse za dozvole za međunarodni javni prevoz stvari domaćem prevozniku i za dodelu CEMT dozvole.

Takođe se predviđa i smanjenje taksi u oblasti intelektualne svojine i za dozvole za međunarodni javni prevoz.

Izmenom iz Zakona je izbačena plaćanje takse za upis u matične knjige i za zahteve za izdavanje pasoša.

Ovim izmenama administrativne takse se usklađuju i sa Zakonom o političkim strankama.

Skupština Srbije usvojila je danas i predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist "Marfin Bank" a.d. Beograd po zaduženju JP "Putevi Srbije" u iznosu od 60 miliona dinara za refinansiranje dospelih obaveza tog preduzeća.

Zakon o budžetu: Evidencija, kontrola i racionalnije trošenje

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o budžetskom sistemu koji će doprineti usavršavanju trezorskog načina poslovanja, unapređenju sistema odgovornosti u trošenju javnih sredstava i efikasnom sprovođenju budžetskih ciljeva.

Zakonom se uređuje planiranje, priprema, donošenje i izvršenje budžeta Srbije, autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave, priprema i donošenje finansijskih planova Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Najvažnija novina u zakonu jeste uključivanje javnih prihoda i rashoda u zakonska rešenja i uključivanje drugih korisnika koji nisu ni direktni, ni indirektni korisnici budžeta u konsolidovani račun trezora, čime se obezbeđuje evidencija, kontrola i racionalnije trošenje javnih sredstava.

Zakonom su stvaraju uslovi da lokalne vlasti, bez procedure za sprovođenje rebalansa odluka o budžetu, mogu da troše namenska transferna sredstva koja dobijaju od drugog nivoa vlasti, a koja nije bilo moguće predvideti prilikom pripreme i donošenja odluka o budžetu.

Precizirano je da Memorandum obuhvata srednjoročni makroekonomski i fiskalni okvir rashoda sa utvrđenim limitima za budžetske korisnike za sledeću godinu, odnosno dve naredne fiskalne godine.

Strategija upravljanja javnim dugom biće sastavni deo memoranduma, a stvaraju se i uslovi za korišćenje razvojne pomoći EU.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović obavestila je poslanike da je nova sednica zakazana za 15 časova istakavši da ona mora biti mora biti okončana do 1. avgusta zbog čega postoji mogućnost da Skupština radi i subotama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.