Izvor: B92, 20.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština usvojila budžet za 2005.

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije usvojili su rano jutros predloženi budžet Srbije za iduću godinu.

Budžetom za 2005. godinu predviđeni su prihodi od 396,1 milijardu dinara i rashodi od 416,6 milijardi dinara. Za predloženi budžet glasao je 131 poslanik vladajuće koalicije i Socijalističke partije Srbije, koja podržava manjinsku vladu, dok je 56 poslanika Srpske radikalne stranke glasalo protiv.

Sednica na kojoj je usvojen budžet, druga je u ovom sastavu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Skupštine koja je oborila rekord zasedanja. Posle maratonske rasprave o Zakonu o obrazovanju, poslanici su ponovo radili do ranog jutra kako bi usvojili budžet za sledeću godinu. Sednici je tako trajala više od 16 sati, ali bez prisustva poslanika DS-a. Naime, poslanici Demokratske stranke, u znak protesta što je oduzet poslanički mandat Dragiši Đokoviću, koji je pre nekoliko dana prešao iz Demokratske stranke Srbije u DS. "Blic" piše da su poslanici DS-a sa predsednikom stranke Borisom Tadićem razgovarali o mogućnosti da napuste Skupštinu, i da se u nju ne vraćaju do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. Definitivna odluka o napuštanju parlamenta trebalo bi da bude doneta do ponedeljka.

Na sednici su usvojene i odluke o davanju saglasnosti na finansijske planove republičkih fondova za penzijsko-invalidsko osiguranje zaposlenih, za zemljoradnike, samostalne delatnosti, zdravstveno osiguranje i nacionalne službe za zapošljavanje.

Sa druge strane, predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke Srbije, koja je održana u subotu, rekao je: "Budžet je usvojen. Usvojen je sa tačno onoliko glasova koliko ih vladajuća koalicija ima u Skupštini Srbije. Ni jedan manje, ni jedan više. Za svo ovo vreme, nismo izbegavali skupštinska zasedanja, dakle, nismo zatvarali Skupštinu mesecima. Nismo izbacivali poslanike, ili čitave poslaničke grupe iz Skupštine, nismo pokušali da prigrabimo poslanike drugih stranaka. Uzgred budi rečeno, o tome je na samom početku postignut jedan konsenzus kada je Skupština počela da radi. Reč je o saglasnosti između predstavnika svih političkih stranaka, ali jedna stranka se tog dogovora nije držala. Jednostvano, ona je taj dogovor razvrgla."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.