Skupština u septembru mora da ratifikuje SSP

Izvor: Blic, 06.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština u septembru mora da ratifikuje SSP

- Dalja blokada parlamenta jasno bi ugrozila naše ciljeve da do kraja ove godine dobijemo status kandidata za članstvo u EU i stupimo na belu šengensku listu - kaže za „Blic" potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić. On dodaje da se blokada rada parlamenta može prevazići ili ako opozicija konačno postane konstruktivna ili promenom skupštinskog poslovnika i razmatranjem da li da se nastave televizijski prenosi skupštinskih sednica.

- Očekujem da će Savet ministara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU 15. septembra doneti odluku o aktiviranju prelaznog sporazuma sa EU. Ali bilo bi neshvatljivo da tada tražimo i očekujemo takvu odluku, a da SSP nismo ratifikovali u našem parlamentu - ističe Đelić.

Pojašnjavajući korake koje je neophodno napraviti, Đelić kaže da su uslovi za primenu SSP bili jasni u trenutku kada je potpisivan: jednoglasna odluka Saveta ministara EU za koju je baza pozitivni izveštaj haškog tužioca Serža Bramerca. Vicepremijer kaže da očekuje da će izveštaj Bramerca biti pozitivan i dodaje da ohrabruju pismo ministra spoljnih poslova Italije holandskom kolegi i poruka nemačke vlade da traže primenu sporazuma.

- Primena prelaznog sporazuma je važna za Srbiju jer SSP mora biti ratifikovan u svim zemljama, a do tada, u prvih godinu do dve na snazi je prelazni sporazum. SSP ne mora da bude u potpunosti ratifikovan da bismo dobili status kandidata, ali zato moramo dosledno da primenimo u nekoliko meseci prelazni sporazum - kaže Đelić.

Brzo ka beloj šengenskoj listi

Još jedan od ciljeva Srbije je stavljanje na belu šengensku listu. Potpredsednik Đelić i direktor policije Milorad Veljović juče su uručili prvih 50 novih biometrijskih pasoša građanima. Sredinom novembra na sastanku ministara unutrašnjih poslova Evrope i zapadnog Balkana biće predstavljen plan vizne liberalizacije. Đelić kaže da do 1. septembra Srbija mora da pošalje izveštaj, ali za belu šengensku listu značajno je i da imamo usvojene zakone o zaštiti ličnih podataka, upravljanju granicom, o strancima, a koji bi trebalo da budu verifikovani u Skupštini do kraja septembra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić: Ratifikacija što pre

Izvor: B92, 07.Avg.2008, 03:37

Beograd -- Božidar Đelić rekao je da se ne može očekivati da prelazni sporazum stupi na snagu, a da SSP nije ratifikovan u parlamentu Srbije... Potpredsednik Vlade Srbije je za "Blic" kazao da očekuje da će Savet ministara EU 15. septembra doneti odluku o aktiviranju prelaznog sporazuma. Pojašnjavajući...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.