Izvor: B92, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština sutra o budžetu

Beograd -- Poslanici skupštine Srbije sutra počinju raspravu o predlogu budžeta Srbije. Kovačević: budžet inflatoran.

Predlogom budžeta koji je usvojila Vlada, najviše novca iz državne kase, 153 milijarde dinara, otići će na plate u prosveti, zdravstvu i državnoj administraciji. Predlog budžeta predvidja ukupne prihode od nešto manje od 581 milijardu dinara, a rashode od nešto više od 595 milijarde dinara, što znači da će na kraju godine manjak u državnoj kasi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti 13,6 milijarde dinara.

Ekonomski analitičar Milan Kovačević upozorava da ovakav budžet preti da dovede do povećanja javne potrošnje: "Meni je veći problem ukupan iznos budžeta jer on predviđa porast ukupnih rashoda za 27 posto i to bez onih rashoda koji će direktno koristiti korisnici budžeta. S druge strane, rast ličnih dohodaka u upravi je 22 posto, a predviđeno je da se zadrži samo 13 posto rast realni, ostalih zaposlenih. Bojim se da ćemo imati prevelik rast ukupne potrošnje i da on može biti nešto što može ugroziti privredni rast i stabilnost".

Kovačević navodi da bi predloženi budžet mogao da podstakne inflaciju i ističe da je za smirivanje inflacije bilo važno za smanjivanje ukupne javne potrošnje: "Ovde se previđa da brže raste, u delu koji predviđa budžet, nego rast bruto društvenog proizvoda, jer kada se umnoži inflacija i privredni rast koji su oko šest posto i jedno i drugo, vidi se da zahvatanja za budžet brže rastu nego što će biti ukupno stvaranje bruto društvenog proizvota, što znači da će budžet delovati inflatorno. To znači da će opet Narodna banka to morati da koči i popravlja svojim merama".

Na dnevnom redu sednice su i predlozi odluka o izboru Zaštitnika gradjana i Poverenika za infomacije od javnog značaja.

Uskoro o sudijama USS-a

Predsednik skupštine Oliver Dulić najavljuje da će uskoro biti zakazana sednica na kojoj će se razmatrati predlozi za sudije Ustavnog suda Srbije: "Sednica će biti zakazana tokom sledeće nedelje, ili one tamo, kada budu stigli svi predlozi. Predsednik Srbije Boris Tadić je već predložio sudije USS-a i ostaje da se dogovore poslaničke grupe i da predlože one svoj deo paketa predloga sudija Ustavnog suda".

Govoreći o sednici na kojoj bi se razmatrala situacija o Kosovu Dulić je rekao da je predlog SRS-a stigao u skupštinu, ali da bi pre sednice trebalo da se vidi šta o tome kažu ministarstvo za kosovo i metohiju i pregovarački tim. On navodi da bi bilo dobro da se o predlogu koji stigne na dnevni red i koji treba da bude državni stav o Kosovu, postigne konsenzus svih poslaničkih grupa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.