Izvor: Blic, 07.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština ratifikovala sporazume o vizama i readmisiji

Skupština Srbije ratifikovala je danas sporazume o viznim olakšicama i redamisiji. Poslanici Skupštine Srbije glasanjem su prihvatili predloge zakona o potvrđivanju sporazuma Srbije i EU o viznim olakšicama i readmisiji, a, prema zvaničnim podacima, do sada se putem readmisije u Srbiju vratilo 18.000 ljudi.

Procenjuje se da bi trebalo iz zemalja Evropske unije da bude vraćeno još oko 47.000 ljudi - najviše iz Nemačke, Holandije, Švajcarske, Belgije i Luksemburga. Tačan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << broj tih osoba se ne zna, ali se "presekom" iz 2003. godine došlo do te cifre.

Ssporazumom o readmisiji predviđena je i pomoć za one koji će biti vraćeni u zemlju. Vlada Srbije obezbeđuje pomoć povratnicima i ima plan za njih na osnovu sporazuma o readmisiji, koja je povezana sa sporazumom o viznim olakšicama.

Sporazum Srbije i EU o readmisiji i o viznim olakšicama ministar policije Dragan Jočić potpisao je 18.septembra ove godine u Briselu. Predsednik Skupšine Oliver Dulić zakazao je početak treće sednice drugog redovnog zasedanja za 14 sati. Na dnevnom redu sednice biće predlozi zakona o Ustavnom sudu i azilu, koje je podnela Vlada Srbije.

Poslanici bi trebalo da izaberu i sudije Ustavnog suda sa liste koju je Skupštini dostavio predsednik Srbije Boris Tadić.

Jočić: Ne zna se tačan broj povratnika

Ministar policije Dragan Jočić rekao je juče da nije poznat tačan broj onih koji treba da budu vraćeni u Srbiju na osnovu sporazuma o readmisiji, ali da se procenjuje da iz zemalja Evropske unije treba da bude vraćeno oko 47.000 ljudi.

„Tačan broj tih lica se ne zna, ali imamo okvirni presek iz 2003. U Srbiju je već vraćeno 18.000 ljudi, a trebalo bi da se vrati još 47.000, najviše iz Nemačke, Holandije i Švajcarske”, rekao je Jočić za skupštinskom govornicom.

Jočić je podsetio da se radi o osobama kojima su istekle viza ili neka druga dozvola i koja nelegalno borave u zemljama EU, i dodao da je Zakonom o readmisiji predviđena i pomoć za one koji će biti vraćeni u Srbiju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.