Skupština raspravljala o pravosuđu

Izvor: B92, Beta, 07.Dec.2010, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština raspravljala o pravosuđu

Beograd -- Skupština je završila sednicu na kojoj su poslanici postavljali pitanja ministarki Snežani Malović i predsednici VSS Nati Mesarović o reformi pravosuđa.

Malovićeva je najavila da će sledeće sedmice predložiti izmene pravosudnih zakona i preispitivanje odluke o neizabranim sudijama.

Poslanici opozicije iz Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke kritikovali su reformu pravosuđa tvrdeći da je izvedena loše i da je ugrozila interese građana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Poslanik LDP-a poslanik Bojan Đurić objašnjava za B92 da LDP ima konkretne predloge o zakonskim izmenama.

"LDP tu ima neke konkretne predloge koji se pre svega tiču na modalitet kroz koji bi neizabrane sudije mogle da dobiju, neku vrstu obrazloženja pred Visokim savetom sudstv, a ne na onaj način koji je zahtevan kroz postupke koje su pokrenule pred Ustavnim sudom jer je to onaj mehanizam koji se koristi u onim situacijama kada se sudije razrešavaju iz različitih razloga", kazao je on.

Prema njegovim rečima, urađen je diskontinuitet sa starim poretkom i sudije su ponovo birane, ali LDP misli da sve vreme postoji "jedan vrlo ozbiljan nesporazum".

"Videli smo neke inicijative ministarke pravde. U tom smilsu one su generalno na liniji onoga što očekujemo, ali smo s druge stane videli i reakciju Društva sudija Srbije koje ponovo insistira na tom konceptu stalnosti sudijske funkcije”, rekao je Đurić.

Kako je najavljeno, na sednici se neće donositi zaključci i preporuke, već će se poslanici upoznati sa primedbama koje je na račun reforme, a posebno izbora sudija, iznela Evropska komisija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.