Skupština raspravljala o guverneru

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 20.Jul.2010, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština raspravljala o guverneru

Beograd -- U Skupštini Srbije, u polupraznoj sali, završena je rasprava o izboru Dejana Šoškića, predloženog za novog guvernera Narodne banke Srbije.

Poslanici vladajuće koalicije podržali su predlog da Šoškić bude izabran za guvernera, jer smatraju da ima veliko iskustvo i stručnost.

Oni navode da Šoškić svoje veliko znanje, koje je sticao i u SAD, prenosi studentima kao profesor Ekonomskog fakulteta. Poslanici opozicionih stranaka nisu podržali kandidaturu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šoškića.

U sali skupštine Srbije, atmosofera godišnjig odmora.

Tek pedesetak poslanika, i to uglavnom opozicionih, raspravljalo je o izboru novog guvernera.

Profesionalna biografija Dejana Šoškića, kandidata vladajuće koalicije, predstavljena na početku rasprave, nije bio dovoljan argument opoziciji da podrži ovaj predlog.

Poslanica DS-a Branka Ljiljak je u ime predlagača na početku rasprave pozvala poslanike da glasaju za izbor Dejana Šoškića za novog guvernera NBS, rekavši za njega da je "dobar čovek i dobar stručnjak" koji će unaprediti finansijsko i monetarno poslovanje.

Ona je navela da je Dejan Šoškić rođen 1967. u Beogradu, gde je završio Ekonomski fakultet i doktorirao.

Ljiljakova je rekla da se Šoškić usavršavao na više svetski priznatih univerziteta, da je član predsedništva Naučnog društva ekonomista, autor i koautor knjiga iz oblasti ekonomije i finansija i da je obavljao niz funkcija, kao što su član Ekonomskog saveta premijera Srbije i predsednik Saveta NBS.

Poslanici opozicionih stranaka nisu podržali kandidaturu Šoškića.

Dosadašnji guverner Radovan Jelašić podneo je iz ličnih razloga ostavku na tu funkciju 23. marta, a predsednik Srbije Boris Tadić kao kandidata za guvernera predložio je Dejana Šoškića, dosadašnjeg predsednika Saveta NBS.

Na dnevnom redu vanredne sednice, koja je počela u utorak, 13. jula, ima 14 tačaka, od kojih su poslanici u načelu razmotrili 11.

Skupština nastavlja rad poslednjom tačkom dnevnog reda Četvrtog vanrednog zasedanja - raspravom o predlogu kandidata za izbor člana Visokog saveta sudstva, iz reda profesora pravnog fakulteta.

Opozicija listom protiv

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije najavili su danas da neće podržati izbor Dejana Šoškića za novog guvernera Narodne banke Srbije jer, kako su naveli, nije poznato kakav će biti njegov program.

U raspravi o ostavci dosadašnjeg guvernera NBS Radovana Jelašića i izboru Dejana Šoškića za novog guvernera u Skupštini Srbije, poslanik Liberalnodemokratske partije Zoran Ostojić rekao je da ta stranka ne može da podrži izbor Šoškića jer ne zna kakva će biti njegova politika i kakav će biti režim kursa.

"Zbog činjenice da nismo dobili priliku da čujemo njegov plan ne možemo da podržimo Šoškića. Nemamo ništa protiv njega. Bojimo se da slede teški dani za guvernera i NBS. Plašimo se da će posledice toga plaćati sledeće vlade koje će doći posle vas", poručio je Ostojić.

Poslanik LDP-a je naveo da je Šoškića za guverenera predložio Boris Tadić kao predsednik države, ali i predsednik Demokratske stranke na netransparentan način, bez konsultacija sa stručnom javnošću i poručio da je to još jedan dokaz da jača partijska država.

Prema rečima Ostojića, Radovan Jelašić je radio svoj posao dobro, ali na kraju nije uspeo da odoli političkim pritiscima.

Ostojić je rekao da sumnja i da pretpostavlja da će vlada pokušati u narednom periodu da devizne rezerve iskoristi za predizborne svrhe, da je izgleda Jelašić bio prepreka za tako nešto i ocenio da "dovodi čoveka koji će učiniti ono što Jelašić nije hteo".

Poslanica Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković negativno je ocenila rad Jelašića i izrazila nadu da Srbija nikada neće imati navodno uspešnog guvernera i navodno uspešnu monetarnu politiku, a da greške guvernera pokrivaju svi građani koji pune budžet.

Jorgovanka Tabaković (FoNet)

Tabakovićeva je kao posledice delovanja "uspešnog guvernera" Jelašića navela da u državi ne može da se živi bez kredita, da građani ne primaju platu od koje mogu da žive i ne može sopstvenim novcem da se razvija biznis.

Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Radojko Obradović upitao je da li je izbor guvernera personalno ili programsko pitanje i da li treba dati bezgranično poverenje nekome na osnovu biografije ili bi trebalo čuti njegov program.

Obradović je rekao da nije poznat stav Šoškića ni o jednom pitanju koje se tiče posla guvernera.

"Da smo čuli za šta će se on zalagati, postojala je verovatnoća da ćemo glasati za njega", rekao je Obradović.

On je naveo da poslanici treba da odluče kako će glasati samo na osnovu Šoškićeve biografije.

Obradović je upitao koji su to lični razlozi zbog kojih je Jelašić podneo ostavku s obzirom na to da je, kako je naveo, trpeo ozbiljne pritiske.

Poslanik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić kritikovao je rad Radovana Jelašića i ocenio da on ništa nije učinio da građani žive bolje, a da je zaduženost povećana.

"NBS je sada protočni bojler, koliko uđe novca toliko i izađe. NBS ne vodi niko odavde već neko iz inostranstva", rekao je Krasić i naveo da je u Srbiji ogormna količina "mafijaškog novca oprana".

Izbor Šoškića za guvenera neće podržati ni samostalni poslanik Dragan Šormaz.

Ko je Dejan Šoškić

Šoškić je rođen u Beogradu 1967. godine, gde je 1989. diplomirao na Ekonomskom fakultetu kao najbolji diplomirani student Beogradskog univerziteta u svojoj generaciji.

Magistrirao je 1993. godine, a doktorirao 1999. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Šoškić je ekspert za tržišta kapitala, sa znanjem i specijalizacijama sticanim u zemlji i svetu - Francuskoj, SAD i Švajcarskoj - i proveravanim u praksi.

Na poslediplomskim usavršavanjima bio je u francuskom gradu Mecu 1990, na državnom Univerzitetu Floride (SAD) 1994. i na Roud Ajlendu (SAD) 1998. godine.

Pohađao je i Letnju školu u Centralnoj banci Švajcarske 2001. godine, a kao Fulbrajtov stipendista se usavršavao na Univerzitetu Nebraska 2002.

Predavao je u SAD na osnovnim i diplomskim studijama, a u toj zemlji je bio tri puta na specijalizaciji iz oblasti finansijskih tržišta.

Bio je specijalni savetnik za finansijska tržišta u Narodnoj banci Jugoslavije, savetnik za ekonomsku politiku u Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja Evropske unije, član Saveta NBS i član Ekonomskog saveta premijera Srbije.

Član je Predsedništva Naučnog društva ekonomista. Autor je jedne i koautor više stručnih knjiga.

U radnu biografiju upisuje i mesto izvršnog direktora "Stokbrokera", menadžing partnera u Centru za investicije i finansije i funkcije specijalnog savetnika za finansijska tržišta u NBS (2000-2002), savetnika za ekonomsku politiku u SCEP-u (Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja EU) i člana Saveta NBS (2003-2004).

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.