Izvor: Politika, 18.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština protiv korupcije

Poslanici juče raspravljali i o Predlogu izmena Zakona o finansiranju političkih stranaka. – Završena rasprava o antikorupcijskim zakonima

Poslanici Narodne skupštine Srbije raspravljali su juče o amandmanima na Predlog izmena Zakona o finansiranju političkih stranaka, kojima je predviđeno da partije finansijske izveštaje dostavljaju agenciji za borbu protiv korupcije, umesto, kao sada, Republičkoj izbornoj komisiji, koja će preuzeti i njihovu kontrolu od skupštinskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Odbora za finansije. Vlada nije prihvatila nijedan od sedam podnetih amandmana kojima se tražilo brisanje svih članova zakona.

Sve amandmane uložili su radikali.

Vlada je, međutim, u obrazloženju svog stava da su amandmani neprihvatljivi navela da je mnogo celishodnije da finansiranje političkih stranaka kontroliše „jedan nezavisan organ koji je specijalizovan za borbu protiv korupcije, umesto organa koji su predviđeni Zakonom o finansiranju političkih partija”.

U debati o amandmanima na oba pomenuta zakona, poslanici su govorili i o korupciji, „koja je široko zahvatila naše društvo”.

Slobodan Maraš (LDP) zamolio je Snežanu Malović, ministra pravde, da još jednom „razmisli o članu Predloga zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije kojim su opštinski funkcioneri, članovi upravnih odbora po javnim preduzećima, po gradovima širom Srbije, oslobođeni obaveze da podnose izveštaj o imovini”. Maraš je kazao da postoji veliki broj javnih preduzeća, „na primer, u Novom Sadu, gde ima mnogo mogućnosti za korupciju”.

Velimir Ilić, lider Nove Srbije, objašnjavao je da je namera opozicije da popravi zakon o agenciji za borbu protiv korupcije. On se s govornice upitao šta da kaže opozicija ako „član vladajuće koalicije Nenad Čanak kaže da je ’gasna mafija najveća’ i da će u ponedeljak obelodaniti ko su mafijaši, posrednici, ko uzima pare i na koji način”. Ilić je podržao Čanka da se „sve preispita i obelodani, a vlada treba da spere ljagu sa sebe, ili da podnese ostavku”.

M. Čekerevac

---------------------------------------

Svetao primer

Retko se u srpskom parlamentu događa da opozicionari hvale nekog ministra, a Snežani Malović, ministru pravde, zahvaljivali su i juče, kao i prethodnih dana, poslanici SRS-a i LDP-a, zato „što sedi ovde, zbog njenog odnosa prema Skupštini i poslanicima i zakonima o kojima smo pričali”. Međutim, Paja Momčilov (SRS) rekao je: „Gospođo ministarka, ja vam neću zahvaljivati kao moji prethodnici, ja bih vas pohvalio zato što ste vi stvarno jedan svetao primer”.

M. Č.

-----------------------------------------

Izbeglice nisu stranci

Poslanici su u popodnevnom delu sednice raspravljali o amandmanima na Predlog zakona o strancima, kojim se uređuju uslovi za ulazak, kretanje i boravak stranaca na teritoriji Srbije. Vlada je od 41 uloženog amandmana prihvatila četiri, među kojima je i amandman Milorada Buhe (SRS), koji je tražio da se zakon ne primenjuje na „strance koji su stekli izbeglički status”.

Vlada je, takođe, prihvatila i amandman tri poslanika DSS-a, pa stranci neće morati da uz zahtev za odobravanje privremenog boravka u Srbiji prilažu i „odgovarajuću ispravu da nisu osuđivani”. Prihvaćen je i amandman Marka Đurišića (DS), pa će pravna i fizička lica koja ugoste stranca, sa naknadom, ili bez naknade, biti dužna da nadležnom organu prijave boravak stranca u roku od 24 časa, umesto, kako je vlada predložila, u roku od 12 sati.

M. Č.

[objavljeno: 19/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.