Skupština od četvrtka o budžetu

Izvor: B92, 20.Dec.2010, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština od četvrtka o budžetu

Beograd -- Skupština u četvrtak raspravlja o budžetu za 2011. Opozicija kritikuje predlog o povećanju plata državnim službenicima.

Skupštinska rasprava o budžetu za 2011. počeće u četvrtak 23. decembra, izjavila je za B92 predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

Skupština ima obavezu da do 29. decembra u ponoć usvoji ovaj dokument ili će u protivnom državna kasa da se puni na osnovu privremenog finansiranja.

Tako se već godinama unazad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponavlja praksa da Vlada sastavlja budžetski predlog nakon probijanja svih zakonskih rokova što ni poslanicima, a ni stručnjacima ne ostavlja dovoljno vremena za analizu.

Ono što je poznato je da Vlada namerava da budžet popuni nametanjem novih poreza na imovinu, ali i povećanjem niže stope PDV-a sa 8 na 18 procenata na računare, hotelske usluge i južno voće.

Ipak najveći deo prihoda sliće se od povećanja akciza na cigarete, koje će od 1. januara poskupeti, a analitičari očekuju da će neizostavno poskupeti i gorivo.

Kako za nepunih šest dana proanalizirati više od 1.300 strana punih brojeva i raznih računskih operacija koje bi trebalo da pokažu kako će se puniti ali i trošiti budžetski novac – izazov je s kojim će se ovih dana suočiti srpski poslanici.

Oni bi naime u četvrtak trebalo da počnu raspravu o budžetu za 2011. godinu i ceo taj posao završe do sledeće srede u ponoć.

Da li će na delu ponovo biti brzo čitanje predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović videćemo 29. decembra.

"Nova sednica počinje u sredu odmah nakon glasanja koje sam zakazala za 14 časova. Iako nova sednica počinje u sredu, druga tačka dnevnog reda je budžet tako da će se o njemu raspravljati u četvrtak", objašnjava Slavica Đukić-Dejanović.

"Onda bi se rasprava u načelu završila u ovoj nedelji da bismo tokom vikenda imali vremena da se amandmani razmatraju od strane Vlade i da bismo mogli već od ponedeljka da nastavimo sa radom. U utorak bismo negde razmatrali amandmane i stvorili uslove da u sredu 29. decembra kako sam i procenila obavimo glasanje", navodi ona.

Vlada je tek prošle nedelje usaglasila predlog budžeta, ali je i dalje dosta toga nejasno, osim da će planirani defitcit za 2011. za sada biti manji nego u 2010.

I dok vlast očekivano saopštava da je budžet razvojni, opozicija isto tako očekivano tvrdi da je trošadžijski i rasipnički.

Podrška LDP-a će i ove godine izgleda izostati kada je reč o glasanju za budžet koji, podsetimo, krajem 2009. nisu hteli da podrže ni vladajući vojvođanski Mađari.

Opozicija zamera i na jako kratkom roku koji je ostavljen poslanicima da se pripreme za raspravu o najvažnijem zakonu, ali Slavica Đukić-Dejanović kaže da to nije do nje nego do Vlade.

"Naravno da je ranije stigao budžet i da je bilo više vremena da bi se lagodnije moglo pripremiti za tu sednicu, ali kada je budžetska priča na dnevnom redu, ona je svake godine nažalost slična. Realne okolnosti su ovaj put zaista bile takve da Vlada nije mogla pre da nam pošalje predlog budžeta, te ni ja nisam bila u stanju da poslanicima ranije dostavim tekst budžeta", kaže ona.

"Poštujući poslovnik potpuno ćemo zadovoljiti mogućnost da ipak poslanici se i informišu i znate, ne može svaki poslanik da bude kompetentan za kompletan budžet, u poslaničkim grupama postoje ljudi koji su opredeljeni za pojedine segmente, te mislim da ceo taj posao možemo korektno da uradimo. Naravno, bolje bi bilo da imamo više vremena", očekuje predsednica parlamenta.

Sa kratkim rokovima suočavaju se i ekonomski analitičari. I dalje nije najjasnija struktura pratećeg zakona o porezu na imovinu koji bi trebalo da pomogne punjenju hronično tankog srpskog budžeta.

Vlada je namerila i da podigne nižu stopu PDV-a sa 8 na 18 odsto na kompjutere, južno voće i ugostiteljske usluge.

Ipak urednik magazina "Ekonomist" Milan Ćulibrk očekuje da će glavni izvori punjenja budžeta biti kao i do sada.

"Znači, ono što je definitivno sada jasno jeste da će od 1. januara poskupeti cigarete otprilike negde za oko 7-8 dinara po paklici. Država ionako velika sredstva prikuplja po tom osnovu tako da se samo postavlja pitanje to što je postojao jedan uslovno rečeno dogovor sa proizvođačima cigareta", kaže on.

"Vlada je i ovoga puta, kao i prošle godine, pritisnuta sa nestašicom novca u državnoj kasi i načinom kako da namakne novac koji nedostaje, odlučila se za najlakšu meru, a to je da dodatno poveća akcize", podseća Ćulibrk.

"Ja se samo nadam da im neće pasti na pamet da dodatno povećavaju akcize na gorivo, jer je naše gorivo među najskupljima u regionu i onda bi to izazvalo i neke druge troškove, ali u situaciji kada ne mogu drugačije da napaune budžet ništa nije isključeno", kaže on.

Opozicija kritikuje povećanje zarada

Uoči rasprave o budžetu poslanici su debatovali o platama državnih službenika. Predlogom budžeta Skupštine za sledeću godinu predviđena su dodatna 44 miliona dinara za povećanje plata zaposlenih u parlamentu.

Predloženo je da se raspon plata u odnosu 1:9 smanji na 1:6. Poslanici opozicije nisu zadovoljni povećanjem najnižih plata u državnoj upravi, kao ni odredbama kojima bi prekovremeni rad sa 8 bio produžen na 20 sati nedeljno.

Vjerica Radeta iz SRS-a kritikovala je preloženi raspon plata.

"Mi u SRS smatramo da to nije dobro i da je to veliki raspon čak i da nije u pitanju situacija u kojoj se građani danas nalaze kada i sa velikim platama jedva izlaze na kraj", rekla je ona.

"Ono što ste predložili u rasponu od 1:6 podrazumeva da najniža plata bude oko 22.000. To nije dovoljno, a sa druge strane ponavljamo da je raspon 1:6 neprihvatljiv", poručila je Radeta.

Milica Radović iz DSS-a iznela je zamerke na produženje prekovremenog rada.

"Ako se kaže u Zakonu o radu da prekovremeni rad najduže može da traje 8 sati, ne vidim razlog zašto se on ovim zakonom produžava na 20. To nije pitanje same proizvoljnosti", navela je ona.

"Pored toga što ta odredba nema svoje pravno utemeljenje, mislim da nema ni medicinsko opravdanje. Zamislite čoveka koji će 90 dana u toku jedne godine da radi po 12 časova", ukazala je Radovićeva.

Jorgovanka Tabaković iz SNS-a upozorila je na zloupotrebe u prekovremenom radu.

"Najjednostavnije rečeno, 1,6 milijardi dinara predloženo da se uravnoteže rasponi, da se pomogne onima koji najmanje primaju bi moglo da se iskoristi za prekovremeni rad koji bi mogao da znači neefikasno korišćenje radnog vremena tako da se svaki sat prekovremenog rada ne iskoristi kao slobodnih sat i po, već da se sa 26 procenata više nego što košta redovni sat isplati nekom to pravo koje je navodno ili stvarno radio prekovremeno", navela je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.